Nemiri u Skoplju

EU, SAD, OEBS i NATO su u zajedničkom saopštenju pozvali građane Makedonije da se uzdrže od nasilja, posle protesta Albanaca u petak, tokom kojih je policija upotrebila suzavac i vodene topove.

Region 05.07.2014 | 11:55
Nemiri u Skoplju

Oko 20 policajaca i demonstranata povređeno je u Skoplju u protestima Albanaca nezadovoljnih presudom izrečenom šestorici njihovih sunarodnika, koji su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva petorice mladih Makedonaca uoči uskrsa 2012. godine u Smilkovcu, saopštilo je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U zajedničkom saopštenju delegacije EU, ambasade SAD u Skoplju i misija OEBS i NATO u Makedoniji se apeluje na građane i državno rukovodstvo da se ujedine i u duhu konstruktivnog dijaloga se pozabave problemima koji negativno utiču na međusobno razumevanje i međuetničke odnose u Makedoniji, prenela je makedonska agencija MIA.

"Svi građani imaju pravo na proteste i izražavanje svog mišljenja na miran način, ali nemaju pravo da čine destruktivna, nasilna dela", upozorava se u saopštenju.

"Svaki međuetnički incident ili pokušaj podsticanja netolerancije daje priliku za politizovanje ili iskorišćavanje situacije u političke svrhe, ali isto tako pruža šansu i za otvaranje dijaloga i ojačavanje odnosa između različitih etničkih zajednica. To je prilika za političke lidere da se zauzmu za uspostavljanje integrisane države koja poštuje različitost", istakli su EU, SAD, OEBS i NATO.

Do eskalacije protesta je došlo ispred Osnovnog suda u Skoplju, kada su demonstranti bacili nekoliko kamenica u pravcu Suda i time podstakli reagovanje pripadnika Specijalne policije koja je odgovorila suzavcem, ali i vodenim topovima.

Protest je počeo pred početak džume (glavne molitve petkom za muslimane), kada je preko 5.000 makedonskih Albanaca krenulo prema Sudu.

Demonstranti su krenuli od skopske džamije i produžili protestni marš uz povike "Nismo teroristi, želimo pravdu"; "Jankulovska je terorista"; "OVK", "Stop monitiranim procesima", objavile su agencije.

Nakon što je uspostavila mir i red, makedonska policija sada radi na identifikovanju drugih huligana i na podizanju optužnica protiv onih koji su učestvovali u nasilju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

domaci stranac

05.07.2014 10:20

Znaci pocelo je otimanja Makedonske Pravoslavne zemlje, kao sto se i sa Kosmetom i Metohijom desilo. Protestuju sto su ubice dobili dozivotne kazne? Sta bi bilo da su Makedonci sest siptarcica ubili ? Streljanje, ne dozivotna. Samo su na trosku drzave.

ODGOVORITE
Name

gogi

05.07.2014 11:27

Po kratkom postupku

ODGOVORITE
Name

Simo

05.07.2014 12:06

Tesko se Makedoncima, kad ova bagra sada podje da rusi grad po grad. A niko im nista ne smije jer su pod zastitom NATO fasista. Protestuju zbog toga sto su ubice osudjene na dozivotnu! Pa sta su trebali da ih oslobode mozda?

ODGOVORITE