7 најгорих вјештачких материјала

Ови материјали могу да погоршају већ постојећа стања, зато добро обратите пажњу на декларацију када следећи пут одете у шопинг.

Мода и љепота 04.07.2014 | 19:10
7 најгорих вјештачких материјала

Кожа не може да дише уз материјале од синтетичких влакана због чега се јављају свраб, осип, а понекад и контактни дерматитис. Ови материјали могу да погоршају већ постојећа стања, зато добро обратите пажњу на декларацију када следећи пут одете у шопинг.

Полиестер - Синтетички материјали не одговарају осетљивој кожи. Најзаступљенији међу њима је полиестер који може да изазове осип, а у ретким случајевима узрокује контактни дерматитис. Такође, може да погорша већ постојеће екцеме.

Вештачка свила - Вискоза или вештачка свила осим што је јефтинија од праве, узрокује низ кожних проблема међу којима су осип, црвенило и свраб. Осетљивој кожи се препоручују природни материјали који су нежни за кожу, а и трају дуже од вештачких.

Памук - Иако је памук најбољи за осетљиву кожу, он лако упија детерџент и омекшивач који такође могу да проузрокују кожне алергије. Зато, ако купујете одећу у сецонд ханд продавницама, треба неколико пута да је оперете пре него што је обучете.

Спандекс - Састоји се од синтетичких материјала које се приљубљују уз кожу и не дају јој да дише. Такође иритира кожу и може да погорша већ постојеће кожне болести.

Вуна - Осетљивој кожи највише одговарају природни материјали, попут органског памука, кашмира, лана, конопље и бамбуса, али би требало избегавати вуну. Овај материјал може да буде превише груб и да узрокује свраб, црвенило и осип. Не препоручује се да је носите директно на кожи, већ је боље да испод џемпера обучете мајицу, која ће да спречи директан контакт.

Акрилна влакна - Ова влакна у комбинацијама с другим материјалима стварају имитацију вуне, флиса и лажног крзна. У комбинацији са другим влакнима су пријатнија за кожу, али као самосталан материјал, акрил може да је иритира.

Најлон - Овај материјал кожи не дозвољава да дише због чега се повећава ризик од осипа, свраба и црвенила. Управо због тога се не препоручује за осетљиву кожу, као ни ако имате екцеме јер може само да их погорша.

Коментари / 0

Оставите коментар