7 najgorih vještačkih materijala

Ovi materijali mogu da pogoršaju već postojeća stanja, zato dobro obratite pažnju na deklaraciju kada sledeći put odete u šoping.

Moda i ljepota 04.07.2014 | 19:10
7 najgorih vještačkih materijala

Koža ne može da diše uz materijale od sintetičkih vlakana zbog čega se javljaju svrab, osip, a ponekad i kontaktni dermatitis. Ovi materijali mogu da pogoršaju već postojeća stanja, zato dobro obratite pažnju na deklaraciju kada sledeći put odete u šoping.

Poliester - Sintetički materijali ne odgovaraju osetljivoj koži. Najzastupljeniji među njima je poliester koji može da izazove osip, a u retkim slučajevima uzrokuje kontaktni dermatitis. Takođe, može da pogorša već postojeće ekceme.

Veštačka svila - Viskoza ili veštačka svila osim što je jeftinija od prave, uzrokuje niz kožnih problema među kojima su osip, crvenilo i svrab. Osetljivoj koži se preporučuju prirodni materijali koji su nežni za kožu, a i traju duže od veštačkih.

Pamuk - Iako je pamuk najbolji za osetljivu kožu, on lako upija deterdžent i omekšivač koji takođe mogu da prouzrokuju kožne alergije. Zato, ako kupujete odeću u second hand prodavnicama, treba nekoliko puta da je operete pre nego što je obučete.

Spandeks - Sastoji se od sintetičkih materijala koje se priljubljuju uz kožu i ne daju joj da diše. Takođe iritira kožu i može da pogorša već postojeće kožne bolesti.

Vuna - Osetljivoj koži najviše odgovaraju prirodni materijali, poput organskog pamuka, kašmira, lana, konoplje i bambusa, ali bi trebalo izbegavati vunu. Ovaj materijal može da bude previše grub i da uzrokuje svrab, crvenilo i osip. Ne preporučuje se da je nosite direktno na koži, već je bolje da ispod džempera obučete majicu, koja će da spreči direktan kontakt.

Akrilna vlakna - Ova vlakna u kombinacijama s drugim materijalima stvaraju imitaciju vune, flisa i lažnog krzna. U kombinaciji sa drugim vlaknima su prijatnija za kožu, ali kao samostalan materijal, akril može da je iritira.

Najlon - Ovaj materijal koži ne dozvoljava da diše zbog čega se povećava rizik od osipa, svraba i crvenila. Upravo zbog toga se ne preporučuje za osetljivu kožu, kao ni ako imate ekceme jer može samo da ih pogorša.

Komentari / 0

Ostavite komentar