Знакови дехидратације

Многи често не умеју да препознају када тело почиње да се мучи због недостатка течности. Пратите сигнале које шаље тело и увек са собом носите флашицу воде и пијуцкајте повремено.

Здравље 04.07.2014 | 18:40
Знакови дехидратације

УСЛЕД високих температура, наше тело губи више течности знојењем, па стручњаци препоручују да пијемо доста воде. Међутим, проблем је што многи често не умеју да препознају када тело почиње да се мучи због недостатка течности. Зато увек са собом носите флашицу воде, пијуцкајте по гутљај сваких 10 минута, па ћете лакше поднети врућину, а и боље ћете се осећати. Важно је да умете да препознате знакове дехидратације.

Главобоља - Ако не пијете довољно воде, а цео дан сте активни, ваше тело непрестано губи течност, а заједно са њом и соли натријума које у ствари мењају хемијски састав крви. Мозак постаје осетљив на промене, па се јавља главобоља. Што више течности губите, опада запремина крви, а до мозга допире мање кисеоника. Због тога главобоље могу да буду веома јаке.

Мокраћа изразито жуте боје - Када пијете довољно течности, тело брже и лакше избацује отрове. У супротном, штетни састојци остају у организму, па урин може да буде изразито жут.

Затвор - У недостатку течности, организам не може ефикасно да се ослободи штетних материја, што често доводи до затвора. Вода убрзава и олакшава избацивање токсина преко дебелог црева.

Коментари / 0

Оставите коментар