Страначке комбинације у борби за пријестоље

Нервоза међу странкама и унутар самих партија достигла је кулминацију, што је уобичајено стање пред коначне одлуке о предсједничким кандидатима и номинацијама за изборне листе на парламентарним нивоима.

Република Српска 05.07.2014 | 10:17
Страначке комбинације у борби за пријестоље

Врло деликатни односи су у свим странкама, без обзира на њихову величину, а руководства се налазе под великим притиском око одлука које морају донијети и које увијек један дио функиционера остављају незадовољним.

Нервоза је и међу бирачима, који очекују да се коначно представе кандидати, планови, пројекције и визије политичких субјеката.

Када се сагледа комплетна политичка сцена, стиче се утисак да у овом тренутку међу странкама које чине власт има мање проблема, него у опозиционом Савезу за промјене. Такав утисак додатно појачава уцјењивачко дјеловање шефа ПДП-а Младена Иванића, који данима, што званично, што незванично, пријети да ће напустити Савез уколико он не буде кандидат за српског члана Предсједништва БиХ. Поражавајуће по Иванића је што то чини преко режимских медија, којима се сам понудио у улози средства за једнократну употребу у борби против опозиције.

Иванић, истовремено, прикрива да му је СДС понудио врло коректну варијанту подјеле предсједничких номинација, уз услов да СДС први бира. Иванић није пристао на то, јер је постојала могућност да СДС изабере ниво трке за члана Предсједништва, што би њега довело у ситуацију да се супротстави Додику, од чега му се диже коса на глави од страха и ужаса.

Начин тровања односа међу опозиционим странкама, који промовише Иванић, представља само дно политичког дјеловања и свједочи у коликој мјери је шеф ПДП-а опсједнут личним интересима, којима подређује све друго. Уосталом, он је због сопственог комодитета и довео ПДП у стање потпуног распада.

Кулораске приче према којима „чланство ПДП-а не дозвољава узмицање пред СДС-ом“, најобичније су лажи, а пушта их лично Иванић. Оно што је од ПДП-а преостало уопште не захтијева од Иванића да буде кандидат за члана Предсједништва; штавише неки од значајнијих општинских одбора напустиће странку изађе ли ПДП из Савеза.

Они су потпуно свјесни да ће ПДП, уколико напусти Савез, доживјети катаклизму и нестати са политичке сцене. (Што би, искрено, био један од феноменалних продуката октобарских избора).

Иванић, ако настави овим суицидним путем, доживјеће судбину Вука Драшковића, који је, својевремено, поступио истовјетно по питању коалиције против тадашњег србијанског Режима и доживио калварију од које се никада није опоравио. Тај Режим је пао, а његов СПО дуже од деценије није ни значајнија мрља на политичкој карти Србије.

Истине ради, треба рећи да постоје и одбори унутар ПДП-а, које уопште не интересује Савез и који самоиницијативно склапају аранжмане, али са СНСД-ом и Додиком лично. Тако је направио Општински одбор ПДП-а Котор Варош, који је постигао детаљан договор са Додиком, према којем ће њему и другом предсједничком кандидату Режима дати подршку на изборима. Заузврат, Додик је наредио да се смијени Младен Тривуновић, директор Шумског газдинства „Врбања“ (иза којег стоји СДС), који је био трн у оку которварошком ПДП-у.

Сама ова чињеница дискредитује Иванића у свакој причи о кандидатурама и додатно доказује да он не влада сопственом странком, јер сви њени чланови неће гласати за њега. Прецизније, најмање трећина чланова ПДП-а неће дати свој глас  Иванићу, уколико у СДС-у попусте пред његовим уцјенама. А попусте ли, показаће се слабијим од њега и своје шансе за побједу учиниће немогућом мисијом.

Након што је Иванић одбио понуду подјеле предсједничких номинација, уз услов да СДС први бира, најјачој опозиционој странци није преостало ништа друго, већ да иде са оба предсједничка кандидата, што је Предсједништво странке једногласно подржало. 

СДС због мира у Савезу није изишао у јавност са тим, што је кардинална грешка, јер су оставили маневарски простор Иванићу да контаминира и јавно мнење и опозиционе односе. И нанесе велику штету опозицији, што је неопростиво.

Неодлучност СДС-а у битним моментима њихова је кључна бољка, и било би вријеме да је коначно признају, чиме себи отварају простор да је и излијече.

Уз то, они, заједно са осталим чланицама Савеза, никако да саопште шта ће то конкретно учинити уколико побиједе, што код једног дијела бирачког тијела и у јавности ствара слику да немају шта понудити.  

Због тога је још доста оних који опозицију сматрају млитавом, нејаком, неодлучном, инертном, безличном, блиједом, безидејном... и којима се врло тешко може противрјечити.

Укоико се неким чудом деси да СДС препусти Иванићу номинацију за члана Предсједништва БиХ, ставови о млитавој, нејакој, неодлучној, инертној, безличној, блиједој, безидејној... опозицији постаће догме, против којих се нико ко држи до себе неће борити. И које нико ко држи до себе не треба подржати.  

СДС коначно мора схватити да Додика неће скинути са власти, дјелујући по приниципима шведске демократије.

Иванићева нискост и врло прљав обрачун са онима од којих тражи пордшку у највећој мјери је допринијела Режиму да вјешто прикрије сопствене слабости и врло сличне сукобе око предсједничких номинација. 

СНСД је препустио номинацију за члана Предсједништва ДНС-у, који има намјеру да на ту позицију кандидује Драгутина Родића. Међутим, СНСД чини све да убиједи Марка Павића, лидера ДНС-а, да им препусти ту номинацију, коју би они дали Жељки Цвијановић.

Она је једина од високих функционера СНСД-а озбиљније заинтересована за ту позицију.

Скривени иза Иванићевог јавног и понижавајућег рата за номинацију, странке власти међусобно се жестоко крве, јер ДНС тражи енормне уступке за препуштање нивоа члана Предсједништва БиХ. Ти уступци су и у материјалним и у функционерским валутама и толико су високи да бриде зуби руководству СНСД-а.

Међутим, Додик зна да би због јавности и демонстрације снаге итекако важно било да СНСД има оба предсједничка кандидата. Тиме би показао да се странка није предала, емитовао би снагу, и снажно пољуљани рејтинг СНСД-а у одређеној мјери амортизовао. Стога је врло врло вјероватно да ће Додик пристати на мегаломанске захтјеве ДНС-а, јер нема куд.

Они га, свакако, чекају уколико дође у позицију да може формирати власт након избора. Што не дати одмах оно што ћеш, евентуално, морати дати након избора, питање је на које постоји само један одговор, а он гласи обећати да ћеш дати!  Посебно што је то сада добитак по СНСД, а уколико та странка не буде у ситуацији да формира власт, ДНС, након октобра, остаје празних руку.

Што је ризик који одговара и једнима и другима.

СлободанВасковицБлог

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

xxл

04.07.2014 15:03

СДС може побједити СНСД самостално и без "Савеза за промјене"! Не разумијем то натезање са Иванићем и ПДП-ом?Уколико неће да сарађују нека иду Милету Додику и СНСД-у?

ОДГОВОРИТЕ
Name

разум

04.07.2014 15:18

До побједе слозно, готов је резим. Не откривају се јос карте јер они цекају, па ако виде да је Босиц онда це поставити кандидата реда ради јер знају да губе. Све карте це бацити на председника Републике Српске,ако не буде Босиц ударит це јаце и на ту функцију. Све је игра нерава. Иваницу памет у главу и побједа је ту. Босиц, Саровиц, Мициц, Тадиц ко год да буде добија изборе! Има за све простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

04.07.2014 15:28

Како год, мени је Павић некако најсумњивији. Ако имало памети има, када се покрену нека питања из Србије, мораће да објасни откуд он у коалицији са Додиком. У јеку кампање Вучић ће, да се тако изразим, да пусти керове на њега, а сада га донекле протоколарно поштује јер је председник Републике Српске. У овој игри тронова, Београд је најважнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разум

04.07.2014 15:35

Миско је у праву али идемо редом, не моземо прескакати. Ова етапа сто је Миско спомену иде мало после. Прво јаки кандидати, договор, домаци задатци, па онда вјетар у ледја. Неком торнадо за цисцење са сцене. Јасно, само по реду не мозе се прије зоре сванут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ск

04.07.2014 15:37

Ти Васковицу само лупас глупости које су постале увредљиве, немас ти појма о зивоту и мало се распитај прије него сто несто написес. То сто прицас о господину Иваницу је дно дна и рузно за једног новинара. Не знам како те није срамота, ја сам свједок да није тако. Ста це СДС сам у борби, не могу ниста направити без подрске, а то сто хоце своја оба кандидата нека ставе па це видјети како це проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пајо

04.07.2014 15:52

Само Босић може побиједити Додика. Сви који то не желе да виде имају проблем. Не компромитован политичар. Човјек господин који нас неће срамотити пред цијелим свијетом и човјек којима има подршку Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

04.07.2014 15:59

Па сад, кандидати су пред вратима. Ја лично мислим да Тадића треба задужити да буде нови Вучић, јер без новог Вучића, опозиција конкретно нема шта за понудити. Бијела књига је блиједа књига, она се не маже на хљеб. Вучић ће сигурно да се залети на Додика, то је неколико пута суптилно и најавио, али је занимљиво да ли ће Павић повући овај технички потпис са коалиције са СНСД и наступити са својим кандидатом. Сумњива је та коалиција Шукало - Павић, јер су чланови главног одбора СНС Дрецун и Владо Ђукановић, који су иначе лијева и десна рука Вучића подржали Шукалове напредњаке. Вучић не би доприносио Додиковој побједи, а тиме и некој својој будућој ситуацији попут оне када је Додик организовао рушење Милошевића. Коалиција Шукало-Павић је по мени коалиција Вучић-Павић, без обзирана то колико Шукало личи на политиканта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

04.07.2014 16:36

ПДП и Иванић су одлучили. Излазе из Савеза и саопштиће то 12. јула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

04.07.2014 17:52

Ама људи ста сте се свезали пропалог Иваница, не подрзава га ни половина наводно његовог гласацког тијела. Каква је ПДП странка, ко јос рацуна на њих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

златко

04.07.2014 19:34

Време је Мицо Мициц избаци пдп уз власти у Бијељини, док народ грца у води микица и слависа се сепуре по спанији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

04.07.2014 19:42

Избори се купују а зна се ко управља народним парама сви постотци који се узимају за поплаве ици це у изборне паре знамо ли ми гдје зивимо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фритз

05.07.2014 05:41

Иванића ломе јер се спрема Дејтон 2. А у тој ситуацији имати Иванића, који је дао дипломатски пасош Ејупу Ганићу, да овај клисне, је исто што и потписати све што странци ставе на сто, или лаку ноћ Републико, нема те више. То је Дејтон 2. Зато ломе Иванића, јер ови избори могу бити увод у велеиздају над велеиздајамаа ако не одиграју како треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЛЕ

05.07.2014 09:00

ДА СТЕ ГЛЕДАЛИ СИНОЋ ЕМИСИЈУ АПОСТРОФ И ОНАЈ БИВШИ ДИРЕКТОР ПИА МАСТИЛО НОВИНАРА НЕБОЈШУ ВУКАНОВИЋА НАЗИВА КЛОШАРОМ.КУЛТУРА СЕ НОСИ ИЗ КУЋЕ А НЕ СА ЗАВРШЕНИМ ФАКУЛТЕТОМ

ОДГОВОРИТЕ