Stranačke kombinacije u borbi za prijestolje

Nervoza među strankama i unutar samih partija dostigla je kulminaciju, što je uobičajeno stanje pred konačne odluke o predsjedničkim kandidatima i nominacijama za izborne liste na parlamentarnim nivoima.

Republika Srpska 05.07.2014 | 10:17
Stranačke kombinacije u borbi za prijestolje

Vrlo delikatni odnosi su u svim strankama, bez obzira na njihovu veličinu, a rukovodstva se nalaze pod velikim pritiskom oko odluka koje moraju donijeti i koje uvijek jedan dio funkicionera ostavljaju nezadovoljnim.

Nervoza je i među biračima, koji očekuju da se konačno predstave kandidati, planovi, projekcije i vizije političkih subjekata.

Kada se sagleda kompletna politička scena, stiče se utisak da u ovom trenutku među strankama koje čine vlast ima manje problema, nego u opozicionom Savezu za promjene. Takav utisak dodatno pojačava ucjenjivačko djelovanje šefa PDP-a Mladena Ivanića, koji danima, što zvanično, što nezvanično, prijeti da će napustiti Savez ukoliko on ne bude kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH. Poražavajuće po Ivanića je što to čini preko režimskih medija, kojima se sam ponudio u ulozi sredstva za jednokratnu upotrebu u borbi protiv opozicije.

Ivanić, istovremeno, prikriva da mu je SDS ponudio vrlo korektnu varijantu podjele predsjedničkih nominacija, uz uslov da SDS prvi bira. Ivanić nije pristao na to, jer je postojala mogućnost da SDS izabere nivo trke za člana Predsjedništva, što bi njega dovelo u situaciju da se suprotstavi Dodiku, od čega mu se diže kosa na glavi od straha i užasa.

Način trovanja odnosa među opozicionim strankama, koji promoviše Ivanić, predstavlja samo dno političkog djelovanja i svjedoči u kolikoj mjeri je šef PDP-a opsjednut ličnim interesima, kojima podređuje sve drugo. Uostalom, on je zbog sopstvenog komoditeta i doveo PDP u stanje potpunog raspada.

Kuloraske priče prema kojima „članstvo PDP-a ne dozvoljava uzmicanje pred SDS-om“, najobičnije su laži, a pušta ih lično Ivanić. Ono što je od PDP-a preostalo uopšte ne zahtijeva od Ivanića da bude kandidat za člana Predsjedništva; štaviše neki od značajnijih opštinskih odbora napustiće stranku izađe li PDP iz Saveza.

Oni su potpuno svjesni da će PDP, ukoliko napusti Savez, doživjeti kataklizmu i nestati sa političke scene. (Što bi, iskreno, bio jedan od fenomenalnih produkata oktobarskih izbora).

Ivanić, ako nastavi ovim suicidnim putem, doživjeće sudbinu Vuka Draškovića, koji je, svojevremeno, postupio istovjetno po pitanju koalicije protiv tadašnjeg srbijanskog Režima i doživio kalvariju od koje se nikada nije oporavio. Taj Režim je pao, a njegov SPO duže od decenije nije ni značajnija mrlja na političkoj karti Srbije.

Istine radi, treba reći da postoje i odbori unutar PDP-a, koje uopšte ne interesuje Savez i koji samoinicijativno sklapaju aranžmane, ali sa SNSD-om i Dodikom lično. Tako je napravio Opštinski odbor PDP-a Kotor Varoš, koji je postigao detaljan dogovor sa Dodikom, prema kojem će njemu i drugom predsjedničkom kandidatu Režima dati podršku na izborima. Zauzvrat, Dodik je naredio da se smijeni Mladen Trivunović, direktor Šumskog gazdinstva „Vrbanja“ (iza kojeg stoji SDS), koji je bio trn u oku kotorvaroškom PDP-u.

Sama ova činjenica diskredituje Ivanića u svakoj priči o kandidaturama i dodatno dokazuje da on ne vlada sopstvenom strankom, jer svi njeni članovi neće glasati za njega. Preciznije, najmanje trećina članova PDP-a neće dati svoj glas  Ivaniću, ukoliko u SDS-u popuste pred njegovim ucjenama. A popuste li, pokazaće se slabijim od njega i svoje šanse za pobjedu učiniće nemogućom misijom.

Nakon što je Ivanić odbio ponudu podjele predsjedničkih nominacija, uz uslov da SDS prvi bira, najjačoj opozicionoj stranci nije preostalo ništa drugo, već da ide sa oba predsjednička kandidata, što je Predsjedništvo stranke jednoglasno podržalo. 

SDS zbog mira u Savezu nije izišao u javnost sa tim, što je kardinalna greška, jer su ostavili manevarski prostor Ivaniću da kontaminira i javno mnenje i opozicione odnose. I nanese veliku štetu opoziciji, što je neoprostivo.

Neodlučnost SDS-a u bitnim momentima njihova je ključna boljka, i bilo bi vrijeme da je konačno priznaju, čime sebi otvaraju prostor da je i izliječe.

Uz to, oni, zajedno sa ostalim članicama Saveza, nikako da saopšte šta će to konkretno učiniti ukoliko pobijede, što kod jednog dijela biračkog tijela i u javnosti stvara sliku da nemaju šta ponuditi.  

Zbog toga je još dosta onih koji opoziciju smatraju mlitavom, nejakom, neodlučnom, inertnom, bezličnom, blijedom, bezidejnom... i kojima se vrlo teško može protivrječiti.

Ukoiko se nekim čudom desi da SDS prepusti Ivaniću nominaciju za člana Predsjedništva BiH, stavovi o mlitavoj, nejakoj, neodlučnoj, inertnoj, bezličnoj, blijedoj, bezidejnoj... opoziciji postaće dogme, protiv kojih se niko ko drži do sebe neće boriti. I koje niko ko drži do sebe ne treba podržati.  

SDS konačno mora shvatiti da Dodika neće skinuti sa vlasti, djelujući po prinicipima švedske demokratije.

Ivanićeva niskost i vrlo prljav obračun sa onima od kojih traži pordšku u najvećoj mjeri je doprinijela Režimu da vješto prikrije sopstvene slabosti i vrlo slične sukobe oko predsjedničkih nominacija. 

SNSD je prepustio nominaciju za člana Predsjedništva DNS-u, koji ima namjeru da na tu poziciju kandiduje Dragutina Rodića. Međutim, SNSD čini sve da ubijedi Marka Pavića, lidera DNS-a, da im prepusti tu nominaciju, koju bi oni dali Željki Cvijanović.

Ona je jedina od visokih funkcionera SNSD-a ozbiljnije zainteresovana za tu poziciju.

Skriveni iza Ivanićevog javnog i ponižavajućeg rata za nominaciju, stranke vlasti međusobno se žestoko krve, jer DNS traži enormne ustupke za prepuštanje nivoa člana Predsjedništva BiH. Ti ustupci su i u materijalnim i u funkcionerskim valutama i toliko su visoki da bride zubi rukovodstvu SNSD-a.

Međutim, Dodik zna da bi zbog javnosti i demonstracije snage itekako važno bilo da SNSD ima oba predsjednička kandidata. Time bi pokazao da se stranka nije predala, emitovao bi snagu, i snažno poljuljani rejting SNSD-a u određenoj mjeri amortizovao. Stoga je vrlo vrlo vjerovatno da će Dodik pristati na megalomanske zahtjeve DNS-a, jer nema kud.

Oni ga, svakako, čekaju ukoliko dođe u poziciju da može formirati vlast nakon izbora. Što ne dati odmah ono što ćeš, eventualno, morati dati nakon izbora, pitanje je na koje postoji samo jedan odgovor, a on glasi obećati da ćeš dati!  Posebno što je to sada dobitak po SNSD, a ukoliko ta stranka ne bude u situaciji da formira vlast, DNS, nakon oktobra, ostaje praznih ruku.

Što je rizik koji odgovara i jednima i drugima.

SlobodanVaskovicBlog

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

xxl

04.07.2014 15:03

SDS može pobjediti SNSD samostalno i bez "Saveza za promjene"! Ne razumijem to natezanje sa Ivanićem i PDP-om?Ukoliko neće da sarađuju neka idu Miletu Dodiku i SNSD-u?

ODGOVORITE
Name

razum

04.07.2014 15:18

Do pobjede slozno, gotov je rezim. Ne otkrivaju se jos karte jer oni cekaju, pa ako vide da je Bosic onda ce postaviti kandidata reda radi jer znaju da gube. Sve karte ce baciti na predsednika Republike Srpske,ako ne bude Bosic udarit ce jace i na tu funkciju. Sve je igra nerava. Ivanicu pamet u glavu i pobjeda je tu. Bosic, Sarovic, Micic, Tadic ko god da bude dobija izbore! Ima za sve prostora.

ODGOVORITE
Name

Misko

04.07.2014 15:28

Kako god, meni je Pavić nekako najsumnjiviji. Ako imalo pameti ima, kada se pokrenu neka pitanja iz Srbije, moraće da objasni otkud on u koaliciji sa Dodikom. U jeku kampanje Vučić će, da se tako izrazim, da pusti kerove na njega, a sada ga donekle protokolarno poštuje jer je predsednik Republike Srpske. U ovoj igri tronova, Beograd je najvažniji.

ODGOVORITE
Name

razum

04.07.2014 15:35

Misko je u pravu ali idemo redom, ne mozemo preskakati. Ova etapa sto je Misko spomenu ide malo posle. Prvo jaki kandidati, dogovor, domaci zadatci, pa onda vjetar u ledja. Nekom tornado za ciscenje sa scene. Jasno, samo po redu ne moze se prije zore svanut.

ODGOVORITE
Name

Sk

04.07.2014 15:37

Ti Vaskovicu samo lupas gluposti koje su postale uvredljive, nemas ti pojma o zivotu i malo se raspitaj prije nego sto nesto napises. To sto pricas o gospodinu Ivanicu je dno dna i ruzno za jednog novinara. Ne znam kako te nije sramota, ja sam svjedok da nije tako. Sta ce SDS sam u borbi, ne mogu nista napraviti bez podrske, a to sto hoce svoja oba kandidata neka stave pa ce vidjeti kako ce proci.

ODGOVORITE
Name

Pajo

04.07.2014 15:52

Samo Bosić može pobijediti Dodika. Svi koji to ne žele da vide imaju problem. Ne kompromitovan političar. Čovjek gospodin koji nas neće sramotiti pred cijelim svijetom i čovjek kojima ima podršku Srbije.

ODGOVORITE
Name

Misko

04.07.2014 15:59

Pa sad, kandidati su pred vratima. Ja lično mislim da Tadića treba zadužiti da bude novi Vučić, jer bez novog Vučića, opozicija konkretno nema šta za ponuditi. Bijela knjiga je blijeda knjiga, ona se ne maže na hljeb. Vučić će sigurno da se zaleti na Dodika, to je nekoliko puta suptilno i najavio, ali je zanimljivo da li će Pavić povući ovaj tehnički potpis sa koalicije sa SNSD i nastupiti sa svojim kandidatom. Sumnjiva je ta koalicija Šukalo - Pavić, jer su članovi glavnog odbora SNS Drecun i Vlado Đukanović, koji su inače lijeva i desna ruka Vučića podržali Šukalove naprednjake. Vučić ne bi doprinosio Dodikovoj pobjedi, a time i nekoj svojoj budućoj situaciji poput one kada je Dodik organizovao rušenje Miloševića. Koalicija Šukalo-Pavić je po meni koalicija Vučić-Pavić, bez obzirana to koliko Šukalo liči na politikanta.

ODGOVORITE
Name

una

04.07.2014 16:36

PDP i Ivanić su odlučili. Izlaze iz Saveza i saopštiće to 12. jula.

ODGOVORITE
Name

justice

04.07.2014 17:52

Ama ljudi sta ste se svezali propalog Ivanica, ne podrzava ga ni polovina navodno njegovog glasackog tijela. Kakva je PDP stranka, ko jos racuna na njih?

ODGOVORITE
Name

zlatko

04.07.2014 19:34

Vreme je Mico Micic izbaci pdp uz vlasti u Bijeljini, dok narod grca u vodi mikica i slavisa se sepure po spaniji.

ODGOVORITE
Name

borac rs

04.07.2014 19:42

Izbori se kupuju a zna se ko upravlja narodnim parama svi postotci koji se uzimaju za poplave ici ce u izborne pare znamo li mi gdje zivimo

ODGOVORITE
Name

Fritz

05.07.2014 05:41

Ivanića lome jer se sprema Dejton 2. A u toj situaciji imati Ivanića, koji je dao diplomatski pasoš Ejupu Ganiću, da ovaj klisne, je isto što i potpisati sve što stranci stave na sto, ili laku noć Republiko, nema te više. To je Dejton 2. Zato lome Ivanića, jer ovi izbori mogu biti uvod u veleizdaju nad veleizdajamaa ako ne odigraju kako treba.

ODGOVORITE
Name

VELE

05.07.2014 09:00

DA STE GLEDALI SINOĆ EMISIJU APOSTROF I ONAJ BIVŠI DIREKTOR PIA MASTILO NOVINARA NEBOJŠU VUKANOVIĆA NAZIVA KLOŠAROM.KULTURA SE NOSI IZ KUĆE A NE SA ZAVRŠENIM FAKULTETOM

ODGOVORITE