Хаџић одбацио све оптужбе

Бивши предсједник Републике Српске Крајине Горан Хаџић данас је пред Хашким трибуналом одбацио све оптужбе, истичући да је за вријеме рата само покушавао да заштити српску мањину у Хрватској.

"Која би мени сатисфакција била да се светим невиним људима само зато што су друге нације", рекао је Хаџић у уводној ријечи.

Регион 03.07.2014 | 22:56
Хаџић одбацио све оптужбе

Током изношења своје одбране Хаџић је нагласио да није био у позицији да контролише или гони починиоце ратних злочина који су почињени за вријеме рата у Хрватској, преноси Бирн.

"Како сам ја могао спречити злочине током рата, нисам о томе одлучивао, нити сам се мешао у рад судова и тужилаштва", рекао је Хаџић, који је одбацио одговорност за уништавање вјерских објеката.

Говорећи о односу са властима у Загребу, Хаџић је рекао да је на почетку сарадња била добра, а да је касније погоршана због "националистичких" порука из главног града Хрватске.

Он је нагласио да никада није имао ништа против Хрватске у саставу Југославије, али да се јесте противио њеном отцјепљењу. "Ми, Срби, хтели смо Хрватску у Југославији", објаснио је он.

О догађајима прије избијања рата у Хрватскох 1991. године, о чему га је питао његов адвокат, Хаџић је рекао да никада до почетка рата није био политички активан.

У октобру прошле године Тужилаштво је завршило са изношењем доказа, а одбрана ће имати 140 сати да представи свој случај.

Оптужница терети Хаџића да је као лидер Срба у Вуковару био одговоран за помагање и подстицање злочина на том подручју и за то што није спријечио и казнио друге починиоце. Оптужница против Хаџића подигнута је у јуну 2004. године. Ухапшен је у јулу 2011. године.

Извор: СРНА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xxл

03.07.2014 21:10

Српска нација је то требала ријешити још 1918.године као побједничка сила.Онако како то пише Јован Дучић у својој књизи:"Вјерујем у Бога и у српство"! Нека нам живи наше свето српство! Прочитајте ту књигу, одлична је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

03.07.2014 21:18

Е сад ниси ти ниста, све су други!! Све вас треба није битно са које стране и вјере у прдекану док не крепате!! Убијо се невин народ и русило се све сто су посједовали на свим странама и сад није нико крив!! И оне гузоње По сарајеву и бања луци треба у Хааг јел узимају народу право на зивот!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирсад пехлиц

04.07.2014 01:39

Без обзира да ли то био Хадзиц или неко други док расписана потјерница за њим требо је одмах да се јави суду а не критисе 10-15 година и кад га ухапсе казе нисам крив господо ако нисте криви немојте цекати да вас хапсе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејана

04.07.2014 05:59

Нисам национално болесна у главу, као многи, а у овом прослом рату испадосе само Срби криви и само се њима суди. Ста је са хиљадама протјераних и поубијаних из те исте Хрватске, да се нису сами убили, или су и то мозда Срби урадили. Готовина, као и други це бити јос прогласени за светога. Тако и Муслимани па не знам да и један доби 25 до 30 год.затвора као Срби. Зато да би било правде и правнога суда другације би биле и оптузнице и зато не лупетајте превисе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

04.07.2014 06:59

Па управо Им се зато И суди сто су продали за паре крајину то висе И птице на грани знају. Како је сесељ знао 1991 године И рекао И'м а коце вас бранити кад то милосевиц небуде хтјео . Крај

ОДГОВОРИТЕ