Hadžić odbacio sve optužbe

Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić danas je pred Haškim tribunalom odbacio sve optužbe, ističući da je za vrijeme rata samo pokušavao da zaštiti srpsku manjinu u Hrvatskoj.

"Koja bi meni satisfakcija bila da se svetim nevinim ljudima samo zato što su druge nacije", rekao je Hadžić u uvodnoj riječi.

Region 03.07.2014 | 22:56
Hadžić odbacio sve optužbe

Tokom iznošenja svoje odbrane Hadžić je naglasio da nije bio u poziciji da kontroliše ili goni počinioce ratnih zločina koji su počinjeni za vrijeme rata u Hrvatskoj, prenosi Birn.

"Kako sam ja mogao sprečiti zločine tokom rata, nisam o tome odlučivao, niti sam se mešao u rad sudova i tužilaštva", rekao je Hadžić, koji je odbacio odgovornost za uništavanje vjerskih objekata.

Govoreći o odnosu sa vlastima u Zagrebu, Hadžić je rekao da je na početku saradnja bila dobra, a da je kasnije pogoršana zbog "nacionalističkih" poruka iz glavnog grada Hrvatske.

On je naglasio da nikada nije imao ništa protiv Hrvatske u sastavu Jugoslavije, ali da se jeste protivio njenom otcjepljenju. "Mi, Srbi, hteli smo Hrvatsku u Jugoslaviji", objasnio je on.

O događajima prije izbijanja rata u Hrvatskoh 1991. godine, o čemu ga je pitao njegov advokat, Hadžić je rekao da nikada do početka rata nije bio politički aktivan.

U oktobru prošle godine Tužilaštvo je završilo sa iznošenjem dokaza, a odbrana će imati 140 sati da predstavi svoj slučaj.

Optužnica tereti Hadžića da je kao lider Srba u Vukovaru bio odgovoran za pomaganje i podsticanje zločina na tom području i za to što nije spriječio i kaznio druge počinioce. Optužnica protiv Hadžića podignuta je u junu 2004. godine. Uhapšen je u julu 2011. godine.

Izvor: SRNA

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

xxl

03.07.2014 21:10

Srpska nacija je to trebala riješiti još 1918.godine kao pobjednička sila.Onako kako to piše Jovan Dučić u svojoj knjizi:"Vjerujem u Boga i u srpstvo"! Neka nam živi naše sveto srpstvo! Pročitajte tu knjigu, odlična je!

ODGOVORITE
Name

Roki

03.07.2014 21:18

E sad nisi ti nista, sve su drugi!! Sve vas treba nije bitno sa koje strane i vjere u prdekanu dok ne krepate!! Ubijo se nevin narod i rusilo se sve sto su posjedovali na svim stranama i sad nije niko kriv!! I one guzonje Po sarajevu i banja luci treba u Haag jel uzimaju narodu pravo na zivot!!

ODGOVORITE
Name

mirsad pehlic

04.07.2014 01:39

Bez obzira da li to bio Hadzic ili neko drugi dok raspisana potjernica za njim trebo je odmah da se javi sudu a ne kritise 10-15 godina i kad ga uhapse kaze nisam kriv gospodo ako niste krivi nemojte cekati da vas hapse .

ODGOVORITE
Name

Dejana

04.07.2014 05:59

Nisam nacionalno bolesna u glavu, kao mnogi, a u ovom proslom ratu ispadose samo Srbi krivi i samo se njima sudi. Sta je sa hiljadama protjeranih i poubijanih iz te iste Hrvatske, da se nisu sami ubili, ili su i to mozda Srbi uradili. Gotovina, kao i drugi ce biti jos proglaseni za svetoga. Tako i Muslimani pa ne znam da i jedan dobi 25 do 30 god.zatvora kao Srbi. Zato da bi bilo pravde i pravnoga suda drugacije bi bile i optuznice i zato ne lupetajte previse...

ODGOVORITE
Name

Mimo

04.07.2014 06:59

Pa upravo Im se zato I sudi sto su prodali za pare krajinu to vise I ptice na grani znaju. Kako je seselj znao 1991 godine I rekao I'm a koce vas braniti kad to milosevic nebude htjeo . Kraj

ODGOVORITE