БиХ институције наставиле расипничку праксу!

Канцеларија за ревизију институција БиХ данас је објавила коначни извјештај о пословању 73 државне институције, агенције и дирекције у 2013. години, у којем је изразио мишљење с резервом за седам државних институција, које троше чак 54 одсто државног буџета.

Босна и Херцеговина 02.07.2014 | 22:22
БиХ институције наставиле расипничку праксу!

Овим званичним налазима државне ревизије практично је потврђено да није било озбиљнијег помака у пословању ових институција у односу на претходни период, а највише критика зарадила су министарства иностраних послова (МИП), одбране, саобраћаја и веза, те људских права и избјеглица, као и Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, ИДДЕЕА те БХ МАЦ.

За све њих ревизори су нашли многе замјерке у пословању, почевши од спорно склапаних уговора о дјелу, чудно провођених процедура јавних набавки, слабости система интерних контрола и, наравно, наставка расипничке праксе у вези с кориштењем службених возила, телефона и средстава репрезентације.
Миленко Шего, главни државни ревизор, истиче да су свега 22 од 73 институције добиле чисто позитивна мишљења, а у једном случају ревизија је затражила и интервенцију правне државе.

"У случају ИДДЕЕА, обавијестили смо органе за провођење закона о провођењу јавних набавки. Истина, било је неких благих помака код неких институција, али смо примијетили и тенденцију покушаја непотребног гомилања институција", истиче Шего.

С тим у вези он појашњава да Савјета министара проводи процедуру успоставе државног инспектората за финансије, што је "нова непотребна институција".

"Умјесто да се наше раније препоруке реализирају на основу постојећих закона, наставља се непотребно гомилање институција", закључује Шего.

Иначе, Министарство одбране (МО) БиХ већ годинама има "проблем" са државном ревизијом, а таква пракса је настављена. Ревизори су и у извјештају за 2013. годину имали низ примједби на пословање овог гломазног министарства.

"Попис имовине, обавеза и потраживања није у складу с важећим прописима. Покретна војна перспективна имовина у пословним књигама није вриједносно приказана, чиме су стална средства и избори средстава потцијењени за 72.894 КМ", наводе ревизори.

МО БиХ је, примјећују ревизори, у 2013. евидентирао и платио обавезе према добављачима из ранијих година у износу око 312.251 КМ, чиме су ове обавезе прецијењене најмање за овај износ. Такође, у МО БиХ никада није успостављен поуздан и ефикасан систем јавних набавки.

"Скрећемо пажњу и на рационализацију трошкова кориштења службених возила, као и на потенцијалне обавезе у вези са судским споровима", наводе ревизори.

Извјештај за МИП БиХ за 2013. готово је идентичан оном из 2012. Ревизори тако упозоравају да је ангажовање радника путем уговора о дјелу и даље значајно, као и издаци за те намјене.

"Стварно стање пописа средстава, потраживања и обавеза није усклађено с књигама. Набавка поједине робе је вршена без процедуре јавних набавки или на основу раније закључених уговора", само су неке од примједби ревизора.

Министарство саобраћаја и веза БиХ такође има "проблема" са системом јавних набавки. Ревизори у извјештају потврђују тренд ангажовања "уговораца" и у овом министарству, и то за послове који су по опису исти или слични пословима дефинисаним Правилником о систематизацији радних мјеста. Другим ријечима, привремено се запошљавају људи за дјела која су у опису послова службеника и запосленика, чиме је, практично, потврђено присуство непотизма и "странчарења".

Потпуно исте замјерке су и на пословање Министарства за људска права и избјеглице, којем је скренута пажња и на рационалније кориштење мобилних телефона.

Процедуре јавних набавки нису потпуно законски провођене ни у УИО БиХ, као ни у БХ МАЦ-у.

"Скрећемо пажњу на систем интерних контрола, гдје се наводи да мандат директору БХ МАЦ-а није ограничен", закључују ревизори.

ИДДЕЕА склопила штетан уговор

Када је, ријеч о пословању ИДДЕЕА, ревизори посебне замјерке имају на избор понуђача за набавку електронских личних карти и возачких дозвола, те закључују да уговор може имати штетне посљедице по државни буџет.

"На позицији расхода за авансе, Агенција је разграничила расходе у износу 307.244 КМ, који су већ исказани у трошковима, чиме су прецијењени расходи за овај износ. Такође, рачун добављача из 2014. године у износу 548.690 КМ евидентиран је у 2013. години, чиме су прецијењене укупне обавезе и расходи за овај износ", упозоравају ревизори.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

гхн

02.07.2014 20:45

Ревизоре треба укинути...цему они слузе кад њихове закљуцке нико не слуса..

ОДГОВОРИТЕ