Пиће убије једну особу сваких 10 секунди

Конзумирање алкохола било је одговорно за 3,3 милиона смртних случајева у целом свету током 2012. године, наводи се у извештају Светске здравствене организације (СЗО).

Здравље 01.07.2014 | 23:02
Пиће убије једну особу сваких 10 секунди

Алкохол не доводи само до зависности, већ може да повећа ризик за оболевање од чак 200 болести, укључујући туберкулозу и упалу плућа, пише портал Магазин.

"Када се све то узме у обзир долази се до податка да алкохол изазове по једну смрт сваких 10 секунди", рекао је Шехар Саксен из Одељења за ментално здравље и зависност од дрога при СЗО.

У извештају се наводи да свака особа, на светском нивоу, стара од 15 година па надаље, попије 6,2 литара чистог алкохола годишње.

Међутим, мање од половине светске популације не пије алкохол, што значи да људи који који га конзумирају унесу у просеку око 17 литара чистог алкохола годишње.

Иначе, мушкарци ће чешће од жена доживети смрт повезану с алкохолом, иако је конзумирање алкохолних пића у порасту и међу женском популацијом.

То је посебно распрострањен проблем међу сиромашнијим становништвом, наводи се у извештају у коме пише и да Европа има највећу потрошњу алкохола по глави становника.

Коментари / 0

Оставите коментар