Дјеловати на запошљавању младих

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Петер Соренсен изјавио је да су млади у БиХ често приморани да раде у сивој економији и да треба дјеловати у области запошљавања младих људи.

Босна и Херцеговина 01.07.2014 | 20:21
Дјеловати на запошљавању младих

Соренсен је на "Конференцији о повећању стопе запослености - на путу опоравка", одржаној данас у Сарајеву, рекао да је у БиХ у априлу прошле године било 550.000 незапослених, те истакао да је младима веома тешко да нађу посао.

"Млади имају веома мало радне историје. Један од осам у категорији од 16 до 24 године у БиХ је запослен. У Европи, та бројка је један од три", навео је Соренсен.

Соренсен је истакао да су високи порези и доприноси разлог због којег послодавци добро размисле прије него што запосле радника јер тренутни ниво уплата за ова издвајања представља значајно одвраћање од запошљавања, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

"Послодавци веома често одлуче да сакрију од власти да су некога запослили. На тај начин радници уђу у зону сиве економије и имају смањен приступ социјалној заштити, не доприносе пензионом и систему здравствене заштите и због тога нису активни учесници", рекао је Соренсен.

Он је истакао важност рјешавања питања у вези са пословањем, као што је осигурање да пореско оптерећење за рад у БиХ не буде неподстицајно, те омогућавање ефикасног добијања неопходних дозвола.

Када је ријеч о генералном пословању у приватном сектору, Соренсен је рекао да БиХ треба одговарајуће инвестиционе планове, подизање управљања предузећима на ниво европских стандарда, приступ финансијама и оквир за солвентност, а истакао је и неопходност система социјалне заштите.

Он је навео примјер студије која је показала да БиХ има највећи степен буџетских издвајања за социјалну помоћ у региону, али и најмањи проценат рањивих категорија становништва које од те помоћи
имају користи.

Соренсен је најавио да ће ЕУ 15. јула бити домаћин стручном семинару у Бањалуци, те да ће исход обимних консултација, које ће бити представљене током јула, послужити као смјернице у напорима за економске реформе у БиХ

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар