Djelovati na zapošljavanju mladih

Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio je da su mladi u BiH često primorani da rade u sivoj ekonomiji i da treba djelovati u oblasti zapošljavanja mladih ljudi.

Bosna i Hercegovina 01.07.2014 | 20:21
Djelovati na zapošljavanju mladih

Sorensen je na "Konferenciji o povećanju stope zaposlenosti - na putu oporavka", održanoj danas u Sarajevu, rekao da je u BiH u aprilu prošle godine bilo 550.000 nezaposlenih, te istakao da je mladima veoma teško da nađu posao.

"Mladi imaju veoma malo radne istorije. Jedan od osam u kategoriji od 16 do 24 godine u BiH je zaposlen. U Evropi, ta brojka je jedan od tri", naveo je Sorensen.

Sorensen je istakao da su visoki porezi i doprinosi razlog zbog kojeg poslodavci dobro razmisle prije nego što zaposle radnika jer trenutni nivo uplata za ova izdvajanja predstavlja značajno odvraćanje od zapošljavanja, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

"Poslodavci veoma često odluče da sakriju od vlasti da su nekoga zaposlili. Na taj način radnici uđu u zonu sive ekonomije i imaju smanjen pristup socijalnoj zaštiti, ne doprinose penzionom i sistemu zdravstvene zaštite i zbog toga nisu aktivni učesnici", rekao je Sorensen.

On je istakao važnost rješavanja pitanja u vezi sa poslovanjem, kao što je osiguranje da poresko opterećenje za rad u BiH ne bude nepodsticajno, te omogućavanje efikasnog dobijanja neophodnih dozvola.

Kada je riječ o generalnom poslovanju u privatnom sektoru, Sorensen je rekao da BiH treba odgovarajuće investicione planove, podizanje upravljanja preduzećima na nivo evropskih standarda, pristup finansijama i okvir za solventnost, a istakao je i neophodnost sistema socijalne zaštite.

On je naveo primjer studije koja je pokazala da BiH ima najveći stepen budžetskih izdvajanja za socijalnu pomoć u regionu, ali i najmanji procenat ranjivih kategorija stanovništva koje od te pomoći
imaju koristi.

Sorensen je najavio da će EU 15. jula biti domaćin stručnom seminaru u Banjaluci, te da će ishod obimnih konsultacija, koje će biti predstavljene tokom jula, poslužiti kao smjernice u naporima za ekonomske reforme u BiH

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar