Почела ексхумација српских жртава у Горажду

На партизанском гробљу у Витковићима, код Горажда, данас је по налогу Суда и Тужилаштва БиХ почела ексумација с циљем проналажења посмртних остатака чланова породице Делић и других Срба са овог подручја, који су 1992. године страдали у насељу Црквине.

Босна и Херцеговина 01.07.2014 | 12:40
Почела ексхумација српских жртава у Горажду

Прије 22 године у Црквинама код Горажда муслимански војници и полицајци одвели су из куће четири сина Горажданке Божане Делић, које су касније звјерски убили, а након тога и њену кћерку.

Центар јавне безбедности Источно Сарајево поднио је раније извјештај Окружном тужилаштву у Горажду против седам припадника тзв. Армије БиХ, осумњичених за ратни злочин у Црквинама. Они се терете за убиства четири сина, кћерке, зета, и унука Божане Делић.

Припадници тзв. Армије БиХ осумњичени су да су 20. маја 1992. године напали незаштићено и небрањено српско село Црквине код Горажда и заробили 14 чланова породица Делић, Жмукић, Матовић и Пејовић.

Након извјесног времена у Црквине су вратили пет жена које су свакодневно злостављали.

Седморица осумњичених се, такође, терете да су опљачкали и уништили сву имовину мјештана Црквина.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ су крајем априла, по налогу Суда и Тужилаштва БиХ, извели акцију у Горажду, која је највјероватније, била усмјерена на истраживање ратног злочина над српском породицом Делић, која је живјела у насељу Црквине, као и ратног логора за Србе у штампарији у Витковићима.

Новинар и публициста Славко Хелета рекао је раније Срни да је 1992. године на подручју Горажда убијено више од 300 српских цивила, а најодговорнији за те злочине су припадници ратне горажданске полиције под командом тадашњег начелника Ибре Меркеза, а по налогу ратног предсједништва Општине, на челу са Хаџом Ефендићем.

Хелета је рекао да су Меркез и Ефендић међу најодговорнијим горажданским Бошњацима за прогон и убиства српских цивила у овом граду, наводећи да је веома чудно да све ово вријеме нису били предмет озбиљније истраге у вези са ратним злочинима над Србима у Горажду.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

гроздана

01.07.2014 13:31

То није ниста цудно кад су Срби у питању, зато док не буде правде никада неце бити мира у Свијету! Назалост правда се увијек искриви и прави настрадају а криви се извлаце. Али Бог све види,само је мука нацекати,убити недузне то је срамно и незаборавно,за било коју нацију!!

ОДГОВОРИТЕ