Месо и кожа из епрувете

Америчка компанија из Бруклина започела је рад на узгоју животињске коже у лабораторији, а са фондом од 10 милиона долара намерава да у лабораторији узгаја и месо.

Свијет 01.07.2014 | 08:19
Месо и кожа из епрувете

Представници фирме „Модерн медоу“  већ су показали кожу из епрувете, али засад још крију технику којом су то успели да ураде.

Компанија, која је под контролом милијардера Питера Тила и Ли Ка Шинга, једног од најбогатијих становника Азије, саопштила је да је „изумела начин стварања ткива заснован на биопринтингу - 3Д спајању ткива помоћу компјутерских процеса“.

- С обзиром на то да је сточарство највећи потрошач воде и земљишта и један од главних разлога за промену климе, време је да се потраже други начини добијања меса и коже - рекао је Андраш Форгач, директор компаније.

Он је додао да је њихов циљ да направе кожу која може да се користи за производњу одеће, обуће и намештаја, а да се због ње не убијају животиње.

- Дугорочни план је производња меса које је здравије, сигурније, а не захтева повређивање животиња - објашњава Форгач.

Прошлог лета научници су у лабораторији од матичних ћелија направили хамбургер. Направио га је професор Марк Пост, а затим га је испржио и понудио на дегустацију. Људи који су га пробали нису били одушевљени укусом.

Извор: Курир

Коментари / 0

Оставите коментар