Meso i koža iz epruvete

Američka kompanija iz Bruklina započela je rad na uzgoju životinjske kože u laboratoriji, a sa fondom od 10 miliona dolara namerava da u laboratoriji uzgaja i meso.

Svijet 01.07.2014 | 08:19
Meso i koža iz epruvete

Predstavnici firme „Modern medou“  već su pokazali kožu iz epruvete, ali zasad još kriju tehniku kojom su to uspeli da urade.

Kompanija, koja je pod kontrolom milijardera Pitera Tila i Li Ka Šinga, jednog od najbogatijih stanovnika Azije, saopštila je da je „izumela način stvaranja tkiva zasnovan na bioprintingu - 3D spajanju tkiva pomoću kompjuterskih procesa“.

- S obzirom na to da je stočarstvo najveći potrošač vode i zemljišta i jedan od glavnih razloga za promenu klime, vreme je da se potraže drugi načini dobijanja mesa i kože - rekao je Andraš Forgač, direktor kompanije.

On je dodao da je njihov cilj da naprave kožu koja može da se koristi za proizvodnju odeće, obuće i nameštaja, a da se zbog nje ne ubijaju životinje.

- Dugoročni plan je proizvodnja mesa koje je zdravije, sigurnije, a ne zahteva povređivanje životinja - objašnjava Forgač.

Prošlog leta naučnici su u laboratoriji od matičnih ćelija napravili hamburger. Napravio ga je profesor Mark Post, a zatim ga je ispržio i ponudio na degustaciju. Ljudi koji su ga probali nisu bili oduševljeni ukusom.

Izvor: Kurir

Komentari / 0

Ostavite komentar