Нађена тијела отетих израелских тинејџера

На Западној обали су пронађена тела тројице израелских тинејџера, отетих пре нешто више од две седмице у близини Хеброна, саопштили су безбедносни званицници.

Свијет 30.06.2014 | 22:16
Нађена тијела отетих израелских тинејџера

Они су прецизирали да је тела пронашла војска крај села Халхул, близу Хеброна, покопана у пољу неделако од места где су нестали 12. јуна.

У светлу драматицног развоја догадаја сазван је хитан састанак ужег састава израелске владе ,задуженог за безбедност.

Велики контигент израелских безбедносних снага распоредио се на Западној обали измеду палестинског села Халхул и јеврејског насеља Кармеи Цур, северно од Хеброна, где је раније данас, а и претходних дана било потраге за отетима.

Војска се тамо поново вратила након дојава. Испоставило се да су тела нађена на петнаестак минута вожње од места, где се отмица догодила. Данас је близу Халхула већ било сукоба између Палестинаца и војника.

Ејал Јифрах деветнаестогодишњак и два шеснаестогодишњака Гилад Шар и Нафтали Френкел, који има и држављанство САД, нестали су док су стопирали касно увече у подруцју блока јеврејских насеља Гуш Ецион, на путу куци из верске школе.

Један од младића звао је полицију и рекао: " Ми смо отети", али се мислило да је аларм лажан.

О младићима се после тога ништа није чуло.

"Тела су тренутно подвргнута форензичкој идентификацији. Породице отетих тинејџера су обавештене," сопштила је вечерас армија. Бењамин Пропер, који је био међу цивилним добровољцима, који су такође тражили отете, изјавио је да је члан потраге "видео нешто сумњиво на земљи, да су биљке изгледале као премештене, па је померио неке стене и нашао тела. "

"Схватили смо да су то они и позвали армију", рекао је Пропер.

Након отмице, израелска војска је покренула велику операцију потраге названу "Чувар брата", каква се не памти за скоро десет година.

Израел је оптужио Хамас за киднаповање, ухапшено је више од 400 Палестинаца, углавном активиста Хамаса и идентификована су двојица оперативаца те организације, као главни осумњицени.

Они се крију откако су децаци нестали. Хамас је похвалио отмицу али није преузео одговорност. У сукобима с израелском војском током потраге погинуло је петоро Палестинаца.

Иако је Израел оптужио Хамас, та организација није преузела одговорност вец је само похвалила такав акт.

Отмица је изазвала и напетост измеду Израела и друге палестинске територије појаса Газе, који је де факто под контролом Хамаса.

Више до десет ракета пало је у Израел рано јутрос након екалације насиља на југу у последњих неколико дана.

Током викенда једна ракета је погодила израелску фабрику, а у израелским осветницким нападима погинула је најмање једна особа.

Отмица се догодила десетак дана након формирања палестинске владе јединства коју су подржали секуларни Фатах палестинског председника Махмуда Абаса и Хамас, заклети непријатељ Израела.

Коментари / 0

Оставите коментар