Nađena tijela otetih izraelskih tinejdžera

Na Zapadnoj obali su pronađena tela trojice izraelskih tinejdžera, otetih pre nešto više od dve sedmice u blizini Hebrona, saopštili su bezbednosni zvanicnici.

Svijet 30.06.2014 | 22:16
Nađena tijela otetih izraelskih tinejdžera

Oni su precizirali da je tela pronašla vojska kraj sela Halhul, blizu Hebrona, pokopana u polju nedelako od mesta gde su nestali 12. juna.

U svetlu dramaticnog razvoja dogadaja sazvan je hitan sastanak užeg sastava izraelske vlade ,zaduženog za bezbednost.

Veliki kontigent izraelskih bezbednosnih snaga rasporedio se na Zapadnoj obali izmedu palestinskog sela Halhul i jevrejskog naselja Karmei Cur, severno od Hebrona, gde je ranije danas, a i prethodnih dana bilo potrage za otetima.

Vojska se tamo ponovo vratila nakon dojava. Ispostavilo se da su tela nađena na petnaestak minuta vožnje od mesta, gde se otmica dogodila. Danas je blizu Halhula već bilo sukoba između Palestinaca i vojnika.

Ejal Jifrah devetnaestogodišnjak i dva šesnaestogodišnjaka Gilad Šar i Naftali Frenkel, koji ima i državljanstvo SAD, nestali su dok su stopirali kasno uveče u podrucju bloka jevrejskih naselja Guš Ecion, na putu kuci iz verske škole.

Jedan od mladića zvao je policiju i rekao: " Mi smo oteti", ali se mislilo da je alarm lažan.

O mladićima se posle toga ništa nije čulo.

"Tela su trenutno podvrgnuta forenzičkoj identifikaciji. Porodice otetih tinejdžera su obaveštene," sopštila je večeras armija. Benjamin Proper, koji je bio među civilnim dobrovoljcima, koji su takođe tražili otete, izjavio je da je član potrage "video nešto sumnjivo na zemlji, da su biljke izgledale kao premeštene, pa je pomerio neke stene i našao tela. "

"Shvatili smo da su to oni i pozvali armiju", rekao je Proper.

Nakon otmice, izraelska vojska je pokrenula veliku operaciju potrage nazvanu "Čuvar brata", kakva se ne pamti za skoro deset godina.

Izrael je optužio Hamas za kidnapovanje, uhapšeno je više od 400 Palestinaca, uglavnom aktivista Hamasa i identifikovana su dvojica operativaca te organizacije, kao glavni osumnjiceni.

Oni se kriju otkako su decaci nestali. Hamas je pohvalio otmicu ali nije preuzeo odgovornost. U sukobima s izraelskom vojskom tokom potrage poginulo je petoro Palestinaca.

Iako je Izrael optužio Hamas, ta organizacija nije preuzela odgovornost vec je samo pohvalila takav akt.

Otmica je izazvala i napetost izmedu Izraela i druge palestinske teritorije pojasa Gaze, koji je de fakto pod kontrolom Hamasa.

Više do deset raketa palo je u Izrael rano jutros nakon ekalacije nasilja na jugu u poslednjih nekoliko dana.

Tokom vikenda jedna raketa je pogodila izraelsku fabriku, a u izraelskim osvetnickim napadima poginula je najmanje jedna osoba.

Otmica se dogodila desetak dana nakon formiranja palestinske vlade jedinstva koju su podržali sekularni Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i Hamas, zakleti neprijatelj Izraela.

Komentari / 0

Ostavite komentar