Иван Пенава нови градоначелник Вуковара

Нови градоначелник Вуковара је Иван Пенава из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) који је јуче у другом изборном кругу победио доскорашњег градоначелника Жељка Сабу из Социјалдемократске партије (СДП).

Регион 30.06.2014 | 09:26
Иван Пенава нови градоначелник Вуковара

Коалиција три српске странке имаће пет мандата.

Према синоћ објављеним незваничним подацима Градске изборне комисије, за кандидата десних странака окупљених око ХДЗ-а гласало је 7.137 бирача (50,19 одсто), а за Сабу, који је на изборе изашао као независни кандидат, 6.946 бирача (48,85 одсто).

Право гласа на изборима у Вуковару имало је око 27.000 бирача, а на биралишта је изашло њих нешто више од 14.000.

У првом кругу избора пре две седмице, Пенава је добио подршку 47,43 одсто изашлих, а Сабо 36,42 одсто.
Тада је на изборима за Градско веће највише мандата - десет, освојила коалиција окупљена око ХДЗ, а коалиција око СДП пет.

Исто толико мандата имаће и коалиција три српске странке на челу са Самосталном демократском српском странком, које су први пут заједно изашле на изборе у Вуковару.

Једног одборника имаће и коалиција окупљена око Хрватског демократског савеза Славоније и Барање.
Градско веће је распуштено пролетос због неусвајања градског буџета, а тада је разрешен и градоначелник Жељко Сабо, коме је у међувремену почело суђење за покушај подмићивања двоје одборника ХДЗ-а у вуковарском Градском већу.

Тада је већину имала коалиција око ХДЗ и Хрватске странке права др Анте Старчевић, уз подршку независног одборника, бившег члана СДП-а Жељка Пињуха, док је градоначелник био из СДП-а.

Коментари / 0

Оставите коментар