Ivan Penava novi gradonačelnik Vukovara

Novi gradonačelnik Vukovara je Ivan Penava iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koji je juče u drugom izbornom krugu pobedio doskorašnjeg gradonačelnika Željka Sabu iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Region 30.06.2014 | 09:26
Ivan Penava novi gradonačelnik Vukovara

Koalicija tri srpske stranke imaće pet mandata.

Prema sinoć objavljenim nezvaničnim podacima Gradske izborne komisije, za kandidata desnih stranaka okupljenih oko HDZ-a glasalo je 7.137 birača (50,19 odsto), a za Sabu, koji je na izbore izašao kao nezavisni kandidat, 6.946 birača (48,85 odsto).

Pravo glasa na izborima u Vukovaru imalo je oko 27.000 birača, a na birališta je izašlo njih nešto više od 14.000.

U prvom krugu izbora pre dve sedmice, Penava je dobio podršku 47,43 odsto izašlih, a Sabo 36,42 odsto.
Tada je na izborima za Gradsko veće najviše mandata - deset, osvojila koalicija okupljena oko HDZ, a koalicija oko SDP pet.

Isto toliko mandata imaće i koalicija tri srpske stranke na čelu sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom, koje su prvi put zajedno izašle na izbore u Vukovaru.

Jednog odbornika imaće i koalicija okupljena oko Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje.
Gradsko veće je raspušteno proletos zbog neusvajanja gradskog budžeta, a tada je razrešen i gradonačelnik Željko Sabo, kome je u međuvremenu počelo suđenje za pokušaj podmićivanja dvoje odbornika HDZ-a u vukovarskom Gradskom veću.

Tada je većinu imala koalicija oko HDZ i Hrvatske stranke prava dr Ante Starčević, uz podršku nezavisnog odbornika, bivšeg člana SDP-a Željka Pinjuha, dok je gradonačelnik bio iz SDP-a.

Komentari / 0

Ostavite komentar