Гледање телевизије удвостручује ризик од преране смрти

Гледање телевизије три сата дневно удвостручује ризик од преране смрти и може да изазове дијабетес и обољења срца, упозоравају шпански научници.

Здравље 28.06.2014 | 18:45
Гледање телевизије удвостручује ризик од преране смрти

У истраживању под руководством професора Мигела Мартинеза-Гоназалеса, шефа Катедре за јавно здравље Универзитета “Навара” у Памплони, учествовало је 13.284 младих и здравих Шпанаца, дипломаца универзитета, просечне старости од 37 година.
 
Циљ студије је био да се испита могућа веза између три врсте активности током којих седимо (гледање телевизије, рад за рачунаром и управљање возилом) и ризика од смрти.
 
Испитаници су праћени током периода од осам година, при чему је забележено 97 смртних случајева, од којих је 19 било изазвано кардиоваскуларним проблемима, 46 канцерогеним обољењима и 32 другим узроцима.
 
Установљено је да је ризик од превремене смрти био двоструко већи код људи који гледају телевизију три или више сати дневно него код оних који пред ТВ-екраном проведу један сат или мање.
 
Научници, међутим, нису утврдили значајнију везу између времена проведеног за рачунаром или у вожњи и повишеног ризика од превремене смрти из различитих здравствених разлога.
 
Они истичу да су потребна нова истраживања како би се утврдили биолошки механизми који стоје иза оваквих резултата.
 
“Резултати до којих смо дошли наводе на закључак да одрасли треба више да се баве физичком активношћу, избегавају дуго седење и смање гледање телевизије на највише два сата дневно”, рекао је професор Мартизез-Гонзалес.

Коментари / 0

Оставите коментар