Отворена обновљена кућа Гаврила Принципа

У Обљају код Босанског Грахова, поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата, свечано је отворена обновљена родна кућа Гаврила Принципа, коју су освештали епископ бихаћко-петровачки Атанасије и епископ горњокарловачки Герасим.

Босна и Херцеговина 28.06.2014 | 22:10
Отворена обновљена кућа Гаврила Принципа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић рекао је да је обнова куће Гаврила Принципа један од историјских каменова који обиљежавају трајање у времену и трајање у простору.

"Данашњи дан Видовдан је за Србе врло специфичан, јер се у њему сусреће историја на неколико тачака, од момента када је у Косовском боју изгубљена српска држава и наступило неколико вијекова окупације, до Принциповог чина који представља једну експлозију вишевјековног расположења за ослобођењем", рекао је Радојичић.

Он је додао да је Принцип за Србе симбол борбе за национално ослобођење, а за њега лично млад човјек, пун идеала, који је на симболичан начин изразио оно чему се народ надао вијековима.

"С те стране му, као трагичној и важној личности у нашој историји која је пуна трагичних личности и догађаја, треба одати признање, јер је ипак отворио пут који је након четири године Првог свјетског рата довео до националног ослобођења", рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, Босанско Грахово и остала српска повратничка подручја Ливањског кантона су прилично запостављена од кантоналних и ентитетских власти, и у њих изузетно мало средстава долази за школство, здравство и инфраструктуру.

"Клинички центар Бањалука је након година борбе успио да са кантоналним властима потпише споразум којим се омогућава лијечење људи из овог краја у овој установи, на терет Фонда здравственог осигурања Републике Српске", рекао је Радојичић.

Коментаришући данашњи концерт Бечке филхармоније у Сарајеву, поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата, Радојичић је рекао да начин на који се он обиљежава у Сарајеву и поруке које су се чуле ових дана нису у добром свјетлу.

"Ми то доживљавамо као ревизију историје, а требало би да све буде посвећено миру, да се не понове страдања и ратови, али очигледно је да имамо различито виђење историје. Због тога је низ догађаја у Републици Српској којима желимо да кажемо оно што сматрамо истином о Првом свјетском рату и Сарајевском атентату", истакао је Радојичић.

Према његовом мишљењу, међународна заједница је прилично нетактично поступила уплићући се у ову ствар у Сарајеву, иницирањем одређених активности, након чега је то у БиХ "отишло неким другим друмом".

Владика Атанасије пожелио је да Принципова родитељска кућа буде симбол обнове живота и међуљудских односа.

"Из родитељске Гаврила Принципа куће упућујемо поруку да ми, православни Срби, желимо да сви људи на свијету буду здрави, да их красе особине човјечности, а да тамо гдје нешто од тога фали, то буде обновљено", рекао је владика Атанасије.

Он је додао да српски народ жели да буде у миру са собом и са другим народима, али да Принципова кућа подсјећа да Срби воле и слободу и достојанство, како заслужују сви људи.

"Посебно се молимо Богу да у свијету више не буде тлачитеља и тлачених, да не буде више провоцирања и изазивања нечијег стрпљења, него да сав наш живот буде у миру и доброти и да се људи воле, ако не као браћа, онда бар као пријатељи", поручио је владика Атанасије.

Према његовим ријечима, као што је ова кућа обновљена и у њој обновљен српски обичај читања молитве, треба да се обнове и порушени домови у Босанском Грахову.

"У кући Принципових родитеља Петра и Марије обавили смо оно што се често догађало у вријеме њиховог живота, јер се у српској домаћинској кући редовно чита молитва и у њу често улазе свештеници", рекао је владика.

Начелник општине Босанско Грахово Урош Макић рекао је да обнова Принципове куће представља симбол жеље за трајањем и опстанком српског народа на овим просторима.

"Без обзира што смо у БиХ свједоци различитих погледа на оно што се дешавало прије 100 година, Гаврило је за Србе Босанског Грахова симбол отпора и велике жртве за слободу", рекао је Макић, додајући да је обновљена кућа својеврсно продужено Гаврилово дјело, које ће остати и за сљедеће генерације.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да је пуцањ Гаврила Принципа у аустро-угарског престолонасљедника Франца Фердинанда био крик за слободом, који је отворио очи многима како се за њу треба борити.

"Онима који то желе да представе као терористички чин желим да кажем да окупљени људи и обновљена кућа говоре да је он био борац за слободу, кога и данас поштују и чије идеје и данас живе", рекао је Павић.

Према његовим ријечима, историја се у срцима многих људи не може лако мијењати, а она је јасно дефинисала ко се у БиХ и бившој Југославији борио на страни ослободилаца, а ко на другој страни.

У доњем дијелу куће отворена је музејска поставка о Гаврилу Принципу, док је у горњем реконструисан намјештај из времена у којем се у њој становало.

Епископи Атанасије и Герасим и предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић открили су испред куће и спомен-бисту Гаврилу Принципу.

Епископи Атанасије и Герасим су претходно јутрос код Споменика палим борцима, испред Цркве светог Петра и Павла у Босанском Грахову, служили парастос поводом Видовдана.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

xxл

28.06.2014 13:37

Ово је добра прилика да се српска политика сјети и политичког и сваког другог положаја Срба у Федерацији БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

папагај

28.06.2014 13:47

Мало комична ствар. Људима поплаве и клизишта све уништило. Можда ће и њима за 100 година бити куће обновљене, али неће имати споменика. Они нису били хероји...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

28.06.2014 14:52

Како вас није срамота дигли сте се у ходање трацате једни друге.Помазите унесреценом народу .Октобар је близу, уцините које добро дјело. На изборима нецете побиједит.АПринципова куца вам мозе ваљат, добро дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.06.2014 15:11

ре: xxл... Старац, какви ми они висе...пун ми је К... те прице о "положаја Срба у Федерацији БиХ"! Из мјесаног сам брака а и у мјесаном сам сад у Републици Српској! Хоцу да радим, зарадим, купим јос двије овце да ја имам кога сисат а не да они мене сисају. Понекад позелим онај крај 80-их кад је свију болио К... ко си и ста си, било пара, путовало се итд. Назалост могло је то бити и сад тако, али сисари и јајаре ставили све себи у дјепове... Колико је само лове усло у БиХ послије рата сви смо могли имати по стан и викендицу, Волво испред куце с базеном и љетовати у некој европској земљи... Сад, национализам, празни дјепови села опустосена и радо би у Азербејџан да радимо као робови. Мислим, могао би овако у недоглед али све док се ви пецате на национализам ја нигдје нецу стици. Гаврило Принцип је за мене био цовјек који је брани земљу од окупатора и нека је урадио оно сто је и урадио! Сви народи са Балкана требају да буду поносни на њега и све остале који су се борили за ово сто сад имамо. Пардон, осим једне особе у коју сам сигуран...он је сверцао цигаре ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

28.06.2014 18:18

Не могу да схватим колико се прашине дизе око ових ствари. Прпуцавања ко је у праву а ко није... Ови политичари као да су дроге узели. Данас сам проасао Семберијом. Стајао сам у Велином Селу. Тамо нити има Гаврила нити има Андрићграда нити има политичара... Али најзалосније сто нема људи који имају наду за бољи зивот... Теско и залосно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

алеx 539

28.06.2014 21:00

Данас је њемачка ЗДФ објавила прилог о обнови породичне куће Принципових,гледајући снимке ,снимљено је много раније,(наши се хвале готовим послом),али све у свему коректан прилог, за разлику од ликова са наших простора који дају себи за право да карактеришу Принципов чин.За њемце он је само један искрени патриота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

28.06.2014 22:16

Ре Ја , искрено те подрзавам , ако ико пати због данасњих политицара су мијесани бракови и њихова дијеца , ти људи су напустени у некој сивој зони и препустени сами себи да се боре са демонима национализма , дигни главу пријатељу непопустај и ово једном мора проци , извињавамсе стосам отисао од теме ал морао сам !

ОДГОВОРИТЕ