Пале: Откривена спомен плоча "Младој Босни"

Руководство општине Пале открило је спомен плочу "Младој Босни" на  згради Културног центра у Палама. Спомен плоча представља омаж видовданским херојима и припадницима ове организације који су се прије
100 година борили за слободу.

Република Српска 28.06.2014 | 17:09
Пале: Откривена спомен плоча "Младој Босни"

Спомен плоча на згради Културног центра у Палама представља сјећање на "Младу Босну" и на људе које су прије стотину година имали идеје које су се односиле на слободу не само српског, већ свих словенских народа.

"Шта би се десило да није било тог пуцња, вјероватно сви остали народи не би доживјели емпанципацију коју су доживјели послије тога. То је била не само српска, него југословенска идеја коју су промовисали припадници "Младе Босне",  каже начелник општине Пале Миодраг Ковачевић.

Стогодишњицу од почетка Првог свјетског рата и Видовдан општина Пале је обиљежила кроз више манифестација, а све у циљу сјећања на припаднике организације "Млада Босна".

"Између осталог, делегација СДС ОО Пале положила је вијенац на спомен обиљежје жртвама Првог свјетског рата, на дан рођења Трифка Грабежа, припадника "Младе Босне", који је рођен у Палама, чији је отац био свештеник у овом мјесту", додаје Ковачевић.

Једна од манифестација која се требала одржати у овој локалној заједници јесте бициклистичка трка "Кроз Србију 2014" у оквиру које је једна етапа требала да прође кроз Пале. Међутим, манифестација се због поплава није одржала, а њено одржавање,под мотом "Стазама наших предака" трбало је бити посвећено стогодишњици почетка Првог свјетског рата.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МБ

28.06.2014 12:07

Успут, ово је доказ да је Босна постојала и прије сто година, а не од деведесет пете, како то главни Баја тумачи. Па нека нам је жива цијела Босна и Херцеговина на вијеке вјекова, светог Саве дједовина, и нека је вјечна слава свима сљедбеницима Младе Босне који су пали против аустроугарског окупатора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

28.06.2014 15:15

то МБ: Ма тако је брате...свака ти је на мјесту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МБ

29.06.2014 07:30

Била је босна и тада али ни тад као ни сад самостална, самоуправна итд. Увијек це неко у БиХ подрзавати окупатора а неко се бирити за слободу.... БиХ је око 550 година под туђом влашћу јер ево како видимо и СФРЈ је била тамница за многе како данас наводе иако ни сами не знају рећи шта им је тад фалило. Слава припадницима Младе Босне

ОДГОВОРИТЕ