Pale: Otkrivena spomen ploča "Mladoj Bosni"

Rukovodstvo opštine Pale otkrilo je spomen ploču "Mladoj Bosni" na  zgradi Kulturnog centra u Palama. Spomen ploča predstavlja omaž vidovdanskim herojima i pripadnicima ove organizacije koji su se prije
100 godina borili za slobodu.

Republika Srpska 28.06.2014 | 17:09
Pale: Otkrivena spomen ploča "Mladoj Bosni"

Spomen ploča na zgradi Kulturnog centra u Palama predstavlja sjećanje na "Mladu Bosnu" i na ljude koje su prije stotinu godina imali ideje koje su se odnosile na slobodu ne samo srpskog, već svih slovenskih naroda.

"Šta bi se desilo da nije bilo tog pucnja, vjerovatno svi ostali narodi ne bi doživjeli empancipaciju koju su doživjeli poslije toga. To je bila ne samo srpska, nego jugoslovenska ideja koju su promovisali pripadnici "Mlade Bosne",  kaže načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević.

Stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata i Vidovdan opština Pale je obilježila kroz više manifestacija, a sve u cilju sjećanja na pripadnike organizacije "Mlada Bosna".

"Između ostalog, delegacija SDS OO Pale položila je vijenac na spomen obilježje žrtvama Prvog svjetskog rata, na dan rođenja Trifka Grabeža, pripadnika "Mlade Bosne", koji je rođen u Palama, čiji je otac bio sveštenik u ovom mjestu", dodaje Kovačević.

Jedna od manifestacija koja se trebala održati u ovoj lokalnoj zajednici jeste biciklistička trka "Kroz Srbiju 2014" u okviru koje je jedna etapa trebala da prođe kroz Pale. Međutim, manifestacija se zbog poplava nije održala, a njeno održavanje,pod motom "Stazama naših predaka" trbalo je biti posvećeno stogodišnjici početka Prvog svjetskog rata.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MB

28.06.2014 12:07

Usput, ovo je dokaz da je Bosna postojala i prije sto godina, a ne od devedeset pete, kako to glavni Baja tumači. Pa neka nam je živa cijela Bosna i Hercegovina na vijeke vjekova, svetog Save djedovina, i neka je vječna slava svima sljedbenicima Mlade Bosne koji su pali protiv austrougarskog okupatora.

ODGOVORITE
Name

Ja

28.06.2014 15:15

to MB: Ma tako je brate...svaka ti je na mjestu

ODGOVORITE
Name

Re MB

29.06.2014 07:30

Bila je bosna i tada ali ni tad kao ni sad samostalna, samoupravna itd. Uvijek ce neko u BiH podrzavati okupatora a neko se biriti za slobodu.... BiH je oko 550 godina pod tuđom vlašću jer evo kako vidimo i SFRJ je bila tamnica za mnoge kako danas navode iako ni sami ne znaju reći šta im je tad falilo. Slava pripadnicima Mlade Bosne

ODGOVORITE