Историјска пресуда: Гинеколог осуђен због порођаја

Приватни гинеколог Предраг Ђурић осуђен је данас у Загребу првостепено на годину и по затвора због нестручног вођења порођаја 2007, због чега је дечак Доминик Пинтра рођен непокретан и с готово 50 тешких дијагноза.

Свијет 26.06.2014 | 22:49
Историјска пресуда: Гинеколог осуђен због порођаја

Уколико пресуда постане правоснажна, Ђурић ће бити први лекар у Хрватској који ће ићи у затвор због несавесног лечења, иако су се и други суочавали с оптужбама због својих пропуста.

Уз то, Ђурићу је судија Рафаел Крешић изрекао и петогодишњу забрану рада у струци пошто одслужи затворску казну.

После трогодишњег суђења, уз Ђурића је због несавесног поступања при завршетку порођаја осуђен гинеколог Иво Баленовић, али условно на три месеца затвора.

Приватни гинеколог Предраг Ђурић водио је трудноћу породиљи у својој приватној ординацији, а порођај је обавио у Клиничној болници Меркур у Загребу, иако му је уговор с том болницом био истекао.

Судија Рафаел Ђурић рекао је да је Ђурић порођај водио нестручно и да због низа пропуста није уочио да порођај треба обавити царским резом.

Пошто су наступиле компликације, није одмах позвао дежурног лекара Баленовића, а кад је то учинио двојица лекара нису се одлучила за царски рез, већ за такозвани Кристелеров захват, при чему су породиљи сломили ребро, док је дете задобило трајна емоционална и психомоторна оштећења.

"Да се овај случај није догодио и да нисмо сазнали за њега, хаос у болницама би и даље трајао. Зато се надам да ће ову пресуду чути сви који могу да утичу на то да се у овом подручју уведе ред", рекао је судија у образложењу пресуде.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

источно сарајево

26.06.2014 22:00

Када ће се почети судити овим др из болнице касиндол, упропастише народ,само се гурају ко це висе "зарадити" сви се боје отици у Касиндол ,сви иду на своју руку у КЦ Сарајево-Кошево, ево теме за новинаре да испитају и да направе прилог о месарима из касиндола.Нека питају обичан народ из ис.сарајева ста се све у болници догађа....има милион примјера њихове нестручности и несавјесног лијечења...вишка их на стотине све сами специјалисти а народ на.еба, а када се ста деси казу бозија воља...Е НИЈЕ ГОСПОДО ВЕЦ НЕ ЗНАТЕ ДА РАДИТЕ СВОЈ ПОСАО...само гледате колико је "ваше" у коверти....

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој

27.06.2014 05:12

Јојјјјј јадан народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

27.06.2014 05:28

Иста ствар је и у Бањалуци, много слуцајева погресне дијагнозе, погресног лијецења и кад пробас да несто поправис нема сансе толико су застицени да је то страсно, а на крају буде крив пацијент. Ви из Истоцног Сарајева идете у КЦ Сарајево, а људи из Бањалуке бјезе у Београд, а у задње вријеме све цесце и у Загреб. Кад неко овдје буде осудјен због несавјесног лијецења мозда се несто и промјени, али теско...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

27.06.2014 18:21

Рат је уцинио своје уз рат су некоме превили рану а после рата постали доктори све дипломе треба испитати.

ОДГОВОРИТЕ