Кинески тајкун храни сиротињу Америке

Кинески тајкун познат по ексцентричном понашању, приредио је свечан и богат ручак за више стотина Њујорчана бескућника у једном ресторану у Централ Парку.

Свијет 26.06.2014 | 08:01
Кинески тајкун храни сиротињу Америке

Магнат Чен Гуангбјао, који је богатство стекао бавећи се пословима рециклаже, изабрао је за јеловник специјалитете од туне, говедине и егзотичног воћа што је наишло на одушевљење око 250 станара прихватилишта на Мехнетну, најстаријег у Америци.

Гостима је отпевао и отпевао познату песму "Ми смо свет" (Wе аре тхе Wорлд) и обећао да ће донирати 300 долара по учеснику у добротворне сврхе, преноси АП.

Двадесетак келнера волонтера носило је зелене униформе сличне онима које носе припадници кинеске војске. Сам Чен је рекао да му је жеља да оповргне устаљену слику о богатим Кинезима који троше новац углавном на луксуз.

"Ја нисам рођен у богатој породици или породици у којој је било државних званичника. Кад сам имао четири године, брат и сестра су ми умрли од глади. Успех сам постигао захваљујући тешком раду и мотивацији", рекао је Чен у интервјуу за мрежу ЦБС (Си-Би-ЕС).

Богатство овог Кинеза процењује се на 750 милиона долара. Данашњи ручак најавио је преко америчких листова "Тајмс" и "Волстрит џурнал" где је објавио да позива хиљаду "сиромашних Американаца".

Како пише агенција АП, Чен се у јавности сматра ексцентриком због својих понекад театралних наступа. У уторак је у Њујорку делио новчанице од сто долара сваком пролазнику који је изгледао као да му треба новац.

А у пословном свету познат је по визиткартама на којима на енглеском језику пише: "најхаризматичнији кинески филантроп".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ннн

26.06.2014 10:38

Свака му цаст бог му дао здравље

ОДГОВОРИТЕ