Kineski tajkun hrani sirotinju Amerike

Kineski tajkun poznat po ekscentričnom ponašanju, priredio je svečan i bogat ručak za više stotina Njujorčana beskućnika u jednom restoranu u Central Parku.

Svijet 26.06.2014 | 08:01
Kineski tajkun hrani sirotinju Amerike

Magnat Čen Guangbjao, koji je bogatstvo stekao baveći se poslovima reciklaže, izabrao je za jelovnik specijalitete od tune, govedine i egzotičnog voća što je naišlo na oduševljenje oko 250 stanara prihvatilišta na Mehnetnu, najstarijeg u Americi.

Gostima je otpevao i otpevao poznatu pesmu "Mi smo svet" (We are the World) i obećao da će donirati 300 dolara po učesniku u dobrotvorne svrhe, prenosi AP.

Dvadesetak kelnera volontera nosilo je zelene uniforme slične onima koje nose pripadnici kineske vojske. Sam Čen je rekao da mu je želja da opovrgne ustaljenu sliku o bogatim Kinezima koji troše novac uglavnom na luksuz.

"Ja nisam rođen u bogatoj porodici ili porodici u kojoj je bilo državnih zvaničnika. Kad sam imao četiri godine, brat i sestra su mi umrli od gladi. Uspeh sam postigao zahvaljujući teškom radu i motivaciji", rekao je Čen u intervjuu za mrežu CBS (Si-Bi-ES).

Bogatstvo ovog Kineza procenjuje se na 750 miliona dolara. Današnji ručak najavio je preko američkih listova "Tajms" i "Volstrit džurnal" gde je objavio da poziva hiljadu "siromašnih Amerikanaca".

Kako piše agencija AP, Čen se u javnosti smatra ekscentrikom zbog svojih ponekad teatralnih nastupa. U utorak je u Njujorku delio novčanice od sto dolara svakom prolazniku koji je izgledao kao da mu treba novac.

A u poslovnom svetu poznat je po vizitkartama na kojima na engleskom jeziku piše: "najharizmatičniji kineski filantrop".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nnn

26.06.2014 10:38

Svaka mu cast bog mu dao zdravlje

ODGOVORITE