На данашњи дан: Прва титула "гаучоса"

Од првог Мундијала требало је да прође чак 48 година не би ли фудбалска велесила каква је Аргентина по први пут подигла пехар намењен шампиону света. Управо на овај, 25. дан јуна, "гаучоси" су коначно могли да прославе титулу најбоље репрезентације на планети.

Фудбал 25.06.2014 | 21:12
На данашњи дан: Прва титула "гаучоса"

Када се у истој реченици спомену Аргентина и фудбал, прва асоцијација је Дијего Марадона, но и поред великог притиска јавности селектор "гачуоса" Меноти није хтео да види талентованог 17-годишњака на турниру на коме је домаћин коначно желео и успео да дође до трофеја. Те 1978. Аргентинци су и поред жеља читаве нације наступили без играча који је потом обележио најважнију споредну ствар на свету, али су у својим редовима имали друге асове.

Највећи међу њима био је Марио Кемпес. Такмичење је завршио са шест голова, а два је постигао у финалу против Холандије.

Аргентинци су своју шампионску причу започели надокнадивши дефицит против Мађарске (2:1), потом истоветном победом над Француском у чијим је редовима блистао Мишел Платини, а Бетега се побринуо да Италијани освоје цео плен против домаћина турнира. Био је то једини пораз домаћина на путу ка титули.

"Гаучоси" су прошли даље и то у тзв. "полуфиналну групу", и у њој су добили Пољску (2:0), одиграли нерешено са љутим противником Бразилом (0:0), а затим су у чувеном трећем колу савладали Перуанце са 6:0 и то баш када им је требала победа од четири или више голова разлике. Био је то тријумф довољан за пласман у финале, али и за велике оптужбе из Бразила за намештање утакмице.

Завршна борба за трофеј припала је "гаучосима", уз два поменута гола Кемпеса, а Холанђани су са 3:1 савладани после продужетака чиме је Аргентина по први пут постала шампион света.

Коментари / 0

Оставите коментар