Na današnji dan: Prva titula "gaučosa"

Od prvog Mundijala trebalo je da prođe čak 48 godina ne bi li fudbalska velesila kakva je Argentina po prvi put podigla pehar namenjen šampionu sveta. Upravo na ovaj, 25. dan juna, "gaučosi" su konačno mogli da proslave titulu najbolje reprezentacije na planeti.

Fudbal 25.06.2014 | 21:12
Na današnji dan: Prva titula "gaučosa"

Kada se u istoj rečenici spomenu Argentina i fudbal, prva asocijacija je Dijego Maradona, no i pored velikog pritiska javnosti selektor "gačuosa" Menoti nije hteo da vidi talentovanog 17-godišnjaka na turniru na kome je domaćin konačno želeo i uspeo da dođe do trofeja. Te 1978. Argentinci su i pored želja čitave nacije nastupili bez igrača koji je potom obeležio najvažniju sporednu stvar na svetu, ali su u svojim redovima imali druge asove.

Najveći među njima bio je Mario Kempes. Takmičenje je završio sa šest golova, a dva je postigao u finalu protiv Holandije.

Argentinci su svoju šampionsku priču započeli nadoknadivši deficit protiv Mađarske (2:1), potom istovetnom pobedom nad Francuskom u čijim je redovima blistao Mišel Platini, a Betega se pobrinuo da Italijani osvoje ceo plen protiv domaćina turnira. Bio je to jedini poraz domaćina na putu ka tituli.

"Gaučosi" su prošli dalje i to u tzv. "polufinalnu grupu", i u njoj su dobili Poljsku (2:0), odigrali nerešeno sa ljutim protivnikom Brazilom (0:0), a zatim su u čuvenom trećem kolu savladali Peruance sa 6:0 i to baš kada im je trebala pobeda od četiri ili više golova razlike. Bio je to trijumf dovoljan za plasman u finale, ali i za velike optužbe iz Brazila za nameštanje utakmice.

Završna borba za trofej pripala je "gaučosima", uz dva pomenuta gola Kempesa, a Holanđani su sa 3:1 savladani posle produžetaka čime je Argentina po prvi put postala šampion sveta.

Komentari / 0

Ostavite komentar