Акција"Пандора" води према власти

Наставља се акција ,,Пандора'', али се наставља и несметан рад Управе за индиректно опорезивање на убирању пореза, закључено је на данашњем састанку директора Управе Мире Џакуле, предсједавајућег  Управног одбора Управе Николе Шпирића, предсједника Синдиката Управе Мехмедалије Осмића и главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

Босна и Херцеговина 25.06.2014 | 18:09
Акција"Пандора" води према власти

,,Управа за индиректно опорезивање је најважнија институција за фискалну стабилност земље и у првих 6 мјесеци ове године, без обзира на елементарне непогоде, забиљежила је раст прихода чему је допринијела и акција СИПЕ и Тужилаштва'', истакли су учесници састанка.

,,Акција Пандора припремана је осам мјесеци и сви смо дали допринос у њеној реализацији'', каже  предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање БиХ Никола Шпирић и поносно истиче да су у заблуди сви они који мисле да могу да побједе државу и да се акција наставља како би пред лице правде били изведени сви они који се играју јавним приходима.

,,Ово је озбоља акција која ће трајати јер је Управа преважна институција да би смо пустили да је криминалци развлаче'', сматра Шпирић.

Да се акција Пандора наставља потврђује и главни тужилац БиХ Горан Салиховић и додаје да борба против криминала и корупције нема алтернативу.

,,Овај предмет се наставља.То је крупан предмет и свашта може из њега изаћи.У оквиру акције Пандора кренули смо са провјером највећих дужника а то су робне резерве оба ентитета'',истиче Салиховић.

Својих пет минута дочекао је и први синдикалац Управе Мехмедалија Осмић, који је годинама упозоравао на криминал у тој институцији.

Он поручује:,,Нисмо још ни почели, има још пуно посла. Молим све колеге у Управи да помогну Тужилаштву јер много њих зна шта се дешавало''.

Многи су, поред Осмића, и раније упозоравали на криминал у Управи. Неколико радника Управе актуелном директору достављало је пријаве против ухапшеног Здравка Цвјетиновића, али га је он и поред свега именовао за свог помоћника за сектор царина наводећи како је Цвјетиновић најбољи избор за ту позицију и како је заслужан за подизање наплате царина на увоз, ни мање ни више него, текстила. Није уважио ни ранг листу Независне комисије која је изабрала другог, по њима бољег кандидата.

Директор Миро Џакула, сада каже да је он именовао Цвјетиновића јер се првопласирани кандитад, по њему, није могао ни пријавити за ту позицију јер није дипломирао економију или право већ организационе науке.

,,Направио би проблем и себи и институцији да сам именовао некога ко не испуњава услове конкурса'', сматра Џакула.

Џакула не коментарише чињеницу да је Одбор за жалбе Савјета министара БиХ, утврдио да је првопласирани кандидат испунио све услове јер је у Београду дипломирао на факултету који одговара Економском факултету у БиХ те да има звање доктора наука и на Економском факултету предаје групу предмета економског смијера.

Директора Џакулу покушава одбранити синдикалац.

,,Политика бира и именује помоћнике. Притисци су вршени и на директора Џакулу'', тврди Мехмедалија Осмић.

На питање да ли је било политичких или неких других притисака на њега Џакула одговара:,,Што се тиче притисака могу само рећи да је човјек слуга изговорених ријечи а господар оних које не изговори''.

Да је за криминал у Управи одговорна политика сматра и СДС. Они су главном тужиоцу поручили да не држи састанке са онима који су одговорни за криминал већ да покрене истрагу против најодговрнијих људи у Управном одбору и Управи који су, како кажу, прикривали и подстицали криминал.

,,Тужилаштво треба да испита тврдње Цвјетиновћа да је имао подршку Милорада Додика'', поручују из СДС-а и констатују: ,,Све упућује на спрегу врха власти са царинском мафијом, јер пљачка милијарди марака није могућа без знања у учешћа владајуће структуре, односно СНСД-а''.

На све ово прозвани Никола Шпирић министар финансија, предсједавајући Управног одбора Управе и високопозиционирани члан СНСД-а каже: ,,Мислим да је глупо у све ово петљати странке. Помћници директора и директор се именује путем конкурса без обзира на страначку припадност''.

Шпирић додаје да не треба водити хајку против Управе за индиректно опорезивање, јер је она преважна за БиХ, али поручује да ће сви који су се бавили криминалом у Управи бити ухапшени.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мики

25.06.2014 16:21

Бајина подршка по оној Пола пије пола Шарцу даје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Либеро

25.06.2014 18:01

Да ли ћемо дочекати дан да процесуирају коначно овог Шпирића који је сива еминеција и упетљан је у све могуће афере.Јавност је упозната да се енормно обогатио наравно на нелегалан начин и он има нешто да каже умјесто да је и он један од ухапшених.За све ово и овако стање прво смо ми као народ криви а онда и Међународна заједница и Високи представник који ништа не чине да коначно почне озбиљна бора против криминала и корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

25.06.2014 19:10

Значајан број Инспектора УИО,и из Групе за ревизију и контролу малих и средњих предузеца,и из Сектора за велике пореске обвезнике су већи криминалци и рекетаси од ових сто су похапсени.Дзакула их само "ротира",и из себи знаних разлога прикрива,а по Бања Луци се причају вицеви на њихове тарифе.Питање је једноставно,засто не објелодани разлоге суспендовања инспектора који су водили велике предмете? Неки од њих су и напустили УИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ривар

15.07.2014 08:52

Сто си веци лопов висе си подобан за царинског радника.Па исти овај Дзакула је унапредио људе који су ухапсени Радована Дјурица итд.Исти овај Дзакула се прије пандоре и хапсења Кеме обратио јавности са Спирицем да су прице о криминалу у управи измисљене и надуване хе хе а ста је сад појела маца језик преко цетири милијарде марака утаје пореза мој црни Дзакула.

ОДГОВОРИТЕ