Akcija"Pandora" vodi prema vlasti

Nastavlja se akcija ,,Pandora'', ali se nastavlja i nesmetan rad Uprave za indirektno oporezivanje na ubiranju poreza, zaključeno je na današnjem sastanku direktora Uprave Mire Džakule, predsjedavajućeg  Upravnog odbora Uprave Nikole Špirića, predsjednika Sindikata Uprave Mehmedalije Osmića i glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića.

Bosna i Hercegovina 25.06.2014 | 18:09
Akcija"Pandora" vodi prema vlasti

,,Uprava za indirektno oporezivanje je najvažnija institucija za fiskalnu stabilnost zemlje i u prvih 6 mjeseci ove godine, bez obzira na elementarne nepogode, zabilježila je rast prihoda čemu je doprinijela i akcija SIPE i Tužilaštva'', istakli su učesnici sastanka.

,,Akcija Pandora pripremana je osam mjeseci i svi smo dali doprinos u njenoj realizaciji'', kaže  predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Nikola Špirić i ponosno ističe da su u zabludi svi oni koji misle da mogu da pobjede državu i da se akcija nastavlja kako bi pred lice pravde bili izvedeni svi oni koji se igraju javnim prihodima.

,,Ovo je ozbolja akcija koja će trajati jer je Uprava prevažna institucija da bi smo pustili da je kriminalci razvlače'', smatra Špirić.

Da se akcija Pandora nastavlja potvrđuje i glavni tužilac BiH Goran Salihović i dodaje da borba protiv kriminala i korupcije nema alternativu.

,,Ovaj predmet se nastavlja.To je krupan predmet i svašta može iz njega izaći.U okviru akcije Pandora krenuli smo sa provjerom najvećih dužnika a to su robne rezerve oba entiteta'',ističe Salihović.

Svojih pet minuta dočekao je i prvi sindikalac Uprave Mehmedalija Osmić, koji je godinama upozoravao na kriminal u toj instituciji.

On poručuje:,,Nismo još ni počeli, ima još puno posla. Molim sve kolege u Upravi da pomognu Tužilaštvu jer mnogo njih zna šta se dešavalo''.

Mnogi su, pored Osmića, i ranije upozoravali na kriminal u Upravi. Nekoliko radnika Uprave aktuelnom direktoru dostavljalo je prijave protiv uhapšenog Zdravka Cvjetinovića, ali ga je on i pored svega imenovao za svog pomoćnika za sektor carina navodeći kako je Cvjetinović najbolji izbor za tu poziciju i kako je zaslužan za podizanje naplate carina na uvoz, ni manje ni više nego, tekstila. Nije uvažio ni rang listu Nezavisne komisije koja je izabrala drugog, po njima boljeg kandidata.

Direktor Miro Džakula, sada kaže da je on imenovao Cvjetinovića jer se prvoplasirani kanditad, po njemu, nije mogao ni prijaviti za tu poziciju jer nije diplomirao ekonomiju ili pravo već organizacione nauke.

,,Napravio bi problem i sebi i instituciji da sam imenovao nekoga ko ne ispunjava uslove konkursa'', smatra Džakula.

Džakula ne komentariše činjenicu da je Odbor za žalbe Savjeta ministara BiH, utvrdio da je prvoplasirani kandidat ispunio sve uslove jer je u Beogradu diplomirao na fakultetu koji odgovara Ekonomskom fakultetu u BiH te da ima zvanje doktora nauka i na Ekonomskom fakultetu predaje grupu predmeta ekonomskog smijera.

Direktora Džakulu pokušava odbraniti sindikalac.

,,Politika bira i imenuje pomoćnike. Pritisci su vršeni i na direktora Džakulu'', tvrdi Mehmedalija Osmić.

Na pitanje da li je bilo političkih ili nekih drugih pritisaka na njega Džakula odgovara:,,Što se tiče pritisaka mogu samo reći da je čovjek sluga izgovorenih riječi a gospodar onih koje ne izgovori''.

Da je za kriminal u Upravi odgovorna politika smatra i SDS. Oni su glavnom tužiocu poručili da ne drži sastanke sa onima koji su odgovorni za kriminal već da pokrene istragu protiv najodgovrnijih ljudi u Upravnom odboru i Upravi koji su, kako kažu, prikrivali i podsticali kriminal.

,,Tužilaštvo treba da ispita tvrdnje Cvjetinovća da je imao podršku Milorada Dodika'', poručuju iz SDS-a i konstatuju: ,,Sve upućuje na spregu vrha vlasti sa carinskom mafijom, jer pljačka milijardi maraka nije moguća bez znanja u učešća vladajuće strukture, odnosno SNSD-a''.

Na sve ovo prozvani Nikola Špirić ministar finansija, predsjedavajući Upravnog odbora Uprave i visokopozicionirani član SNSD-a kaže: ,,Mislim da je glupo u sve ovo petljati stranke. Pomćnici direktora i direktor se imenuje putem konkursa bez obzira na stranačku pripadnost''.

Špirić dodaje da ne treba voditi hajku protiv Uprave za indirektno oporezivanje, jer je ona prevažna za BiH, ali poručuje da će svi koji su se bavili kriminalom u Upravi biti uhapšeni.

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Miki

25.06.2014 16:21

Bajina podrška po onoj Pola pije pola Šarcu daje

ODGOVORITE
Name

Libero

25.06.2014 18:01

Da li ćemo dočekati dan da procesuiraju konačno ovog Špirića koji je siva eminecija i upetljan je u sve moguće afere.Javnost je upoznata da se enormno obogatio naravno na nelegalan način i on ima nešto da kaže umjesto da je i on jedan od uhapšenih.Za sve ovo i ovako stanje prvo smo mi kao narod krivi a onda i Međunarodna zajednica i Visoki predstavnik koji ništa ne čine da konačno počne ozbiljna bora protiv kriminala i korupcije.

ODGOVORITE
Name

Aco

25.06.2014 19:10

Značajan broj Inspektora UIO,i iz Grupe za reviziju i kontrolu malih i srednjih preduzeca,i iz Sektora za velike poreske obveznike su veći kriminalci i reketasi od ovih sto su pohapseni.Dzakula ih samo "rotira",i iz sebi znanih razloga prikriva,a po Banja Luci se pričaju vicevi na njihove tarife.Pitanje je jednostavno,zasto ne objelodani razloge suspendovanja inspektora koji su vodili velike predmete? Neki od njih su i napustili UIO.

ODGOVORITE
Name

rivar

15.07.2014 08:52

Sto si veci lopov vise si podoban za carinskog radnika.Pa isti ovaj Dzakula je unapredio ljude koji su uhapseni Radovana Djurica itd.Isti ovaj Dzakula se prije pandore i hapsenja Keme obratio javnosti sa Spiricem da su price o kriminalu u upravi izmisljene i naduvane he he a sta je sad pojela maca jezik preko cetiri milijarde maraka utaje poreza moj crni Dzakula.

ODGOVORITE