Ево шта се дешава када прескочите оброк

Уколико желите да изгубите који килограм пред летовање онда треба да знате колико је важно да не прескачете обоке, јер колико је погубно за линију, толико је и за здравље целокупног организма.

Здравље 25.06.2014 | 14:56
Ево шта се дешава када прескочите оброк

Прескакање оброка постало је део тренда данашњице. Некада не једете због дијете, некада немате времена за оброк, а некада једноставно нисте гладни у време ручка.

Уколико често прескачете оброке из било ког разлога, морате бити упознати са следећим стварима које се догађају у вашем организму:

1. Дисбаланс хормона - Уколико прескочите оброк долази до дисбаланса међу хормонима. Кортизол вам расте и чини вас нервозним. Инсулин, такође расте, а затим опада што доводи до поремећаја шећера у крви па чак и добијању на килажи.

2. Проблеми при варењу - Ваше тело је навикло да ради током целог дана, па када прескочите оброк, организам нема шта да прерађује па и сам пробавни систем престаје да ради као када имате устаљене оброке. За метаболизам и пробавни систем најбоље је да имате три оброка дневно плус две ужине.

3. Задржавање масти - Прескакањем оброка збуњујете ваше тело. Оно мисли да га изгладњујете па иако сте оброк узели раније од навикнутог. Када се то догоди, тело почиње да складишти масноће како би обезбедило себи гориво за наредни период.

4. Исцрпљујете организам - Прескакањем оброка успоравате ваш метаболизам што ће вас чинити уморним. Када не једете ваш метаболизам се успорава, али када имате редовне оброке метаболисам стално ради и самим тим се још више убрзава. Редовни оброци ће вам пружити бржи метаболизам и сагоревање калорија.

5. Постајтете потиштени - Вероватно сте до сада чули да се људи који су гладни изједначавају са особама које су јако љуте на некога. То се дешава због дисбаланса хормона који изазивају да се осећате потиштено и нервозно. Спасите себе и све око вас тако што нећете прескочити оброк.

6. Мења се систем размишљања - Изненадићете се, али прескакање оборока мења ваш систем размишљања о храни. У вашем уму се ствара погрешна слика да вам заправо храна није приоритет што дефинитивно није добро за ваше здравље.

7. Долази до преједања - Последње, али не и најмање важно јесте шта долази као последица прескоченог оброка. Преједање је нешто што обично иде након прескоченог, рецимо ручка. Ваше тело у време вечере је толико исцрпљено и заправо вапи за калоријама. Тада обично долази до преједања, што обично резултира боловима у стомаку и нагомилавањем сувишних масти и килограма.

Следећи пут размислите колико се исплати прескакати оброк...

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јован

27.06.2014 08:29

Знаћи, немојте "скидати килажу" и гојите се даље док не добијете Хипертензију, Шећер у крви, Триглуицериде, Холестерол и низ болести!!! Или можда "Пушите што више..." Не можете смршати, ако не смањите количину унете хране и број унетих КАЛОРИЈА. сим тога вежбање...од пешачења до теретана... У Виткој линији је здравље, расположење и потпуно задовољство. Зато смањите унос хране-калорија, а прескакање оброка је О.К. јер је од постанка човек био ловац и није се могао хранити када он жели већ када надје храну. Сва жива бића се тако хране, само на фармама товне животиње се хране у одредјеним размацима да би се боље товиле.

ОДГОВОРИТЕ