Evo šta se dešava kada preskočite obrok

Ukoliko želite da izgubite koji kilogram pred letovanje onda treba da znate koliko je važno da ne preskačete oboke, jer koliko je pogubno za liniju, toliko je i za zdravlje celokupnog organizma.

Zdravlje 25.06.2014 | 14:56
Evo šta se dešava kada preskočite obrok

Preskakanje obroka postalo je deo trenda današnjice. Nekada ne jedete zbog dijete, nekada nemate vremena za obrok, a nekada jednostavno niste gladni u vreme ručka.

Ukoliko često preskačete obroke iz bilo kog razloga, morate biti upoznati sa sledećim stvarima koje se događaju u vašem organizmu:

1. Disbalans hormona - Ukoliko preskočite obrok dolazi do disbalansa među hormonima. Kortizol vam raste i čini vas nervoznim. Insulin, takođe raste, a zatim opada što dovodi do poremećaja šećera u krvi pa čak i dobijanju na kilaži.

2. Problemi pri varenju - Vaše telo je naviklo da radi tokom celog dana, pa kada preskočite obrok, organizam nema šta da prerađuje pa i sam probavni sistem prestaje da radi kao kada imate ustaljene obroke. Za metabolizam i probavni sistem najbolje je da imate tri obroka dnevno plus dve užine.

3. Zadržavanje masti - Preskakanjem obroka zbunjujete vaše telo. Ono misli da ga izgladnjujete pa iako ste obrok uzeli ranije od naviknutog. Kada se to dogodi, telo počinje da skladišti masnoće kako bi obezbedilo sebi gorivo za naredni period.

4. Iscrpljujete organizam - Preskakanjem obroka usporavate vaš metabolizam što će vas činiti umornim. Kada ne jedete vaš metabolizam se usporava, ali kada imate redovne obroke metabolisam stalno radi i samim tim se još više ubrzava. Redovni obroci će vam pružiti brži metabolizam i sagorevanje kalorija.

5. Postajtete potišteni - Verovatno ste do sada čuli da se ljudi koji su gladni izjednačavaju sa osobama koje su jako ljute na nekoga. To se dešava zbog disbalansa hormona koji izazivaju da se osećate potišteno i nervozno. Spasite sebe i sve oko vas tako što nećete preskočiti obrok.

6. Menja se sistem razmišljanja - Iznenadićete se, ali preskakanje oboroka menja vaš sistem razmišljanja o hrani. U vašem umu se stvara pogrešna slika da vam zapravo hrana nije prioritet što definitivno nije dobro za vaše zdravlje.

7. Dolazi do prejedanja - Poslednje, ali ne i najmanje važno jeste šta dolazi kao posledica preskočenog obroka. Prejedanje je nešto što obično ide nakon preskočenog, recimo ručka. Vaše telo u vreme večere je toliko iscrpljeno i zapravo vapi za kalorijama. Tada obično dolazi do prejedanja, što obično rezultira bolovima u stomaku i nagomilavanjem suvišnih masti i kilograma.

Sledeći put razmislite koliko se isplati preskakati obrok...

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jovan

27.06.2014 10:29

Znaći, nemojte "skidati kilažu" i gojite se dalje dok ne dobijete Hipertenziju, Šećer u krvi, Trigluiceride, Holesterol i niz bolesti!!! Ili možda "Pušite što više..." Ne možete smršati, ako ne smanjite količinu unete hrane i broj unetih KALORIJA. sim toga vežbanje...od pešačenja do teretana... U Vitkoj liniji je zdravlje, raspoloženje i potpuno zadovoljstvo. Zato smanjite unos hrane-kalorija, a preskakanje obroka je O.K. jer je od postanka čovek bio lovac i nije se mogao hraniti kada on želi već kada nadje hranu. Sva živa bića se tako hrane, samo na farmama tovne životinje se hrane u odredjenim razmacima da bi se bolje tovile.

ODGOVORITE