Зубац ће за фотељу активирати случај “Станковић”?!

Након потврђивања оптужнице од стране Суда БиХ, након чега ће услиједити судски поступак, кренула је кадровска комбинаторика у Републици Српској о евентуалним насљедницима Горана Зупца, али и најаве да би он и поред оптужнице могао остати на позицији директора СИПА, мада би то био преседан – да Агенцију води директор, а у међувремену сједи на оптуженичкој клупи.

Босна и Херцеговина 25.06.2014 | 21:50
Зубац ће за фотељу активирати случај “Станковић”?!

Досада је била пракса (коју прописује и законска регулатива), да се полицајци против којих се отвори истрага суспендују. Додуше, први пут у историји БиХ десило се да буде оптужен директор полиције, пише магазин “Дани”.

Као насљедник Горана Зупца у одређеним круговима у Републици Српској већ се спомиње садашњи министар полиције Републике Српске Радислав Јовичић, који је на ову позицију и дошао из СИПА-е. А у СИПА-у је дошао из МУП-а РС. У вријеме док је директор МУП-а био Радомир Његуш, против Јовичића је, по незваничним информацијама, био покренут дисциплински поступак због наводних веза с криминалом.

Тадашњи директор СИПА-е Средоје Новић покушао је интервенисати за Јовичића, но Његуш му је, по тврдњама упућених, одговорио да га може спасити само тако што ће га пребацити у – своју агенцију. Јер, дисциплински поступак који се води против припадника МУП-а бива аутоматски одбачен (без икаквих правних посљедица по окривљеног) уколико онај против кога се води поступак добровољно прекине радни однос. 

Јовичић је управо то урадио и прешао у СИПА-у.

“Дани” подсјећају да је Валентин Инцко, високи представник у БиХ, по први пут у јуну 2009. искористио бонска овлашћења и смијенио двојицу високих полицијских службеника – Химзу Ðонку, тадашњег комесара полиције Херцеговачко-неретванског кантона, и Радислава Јовичића, начелника Службе за оперативну подршку у СИПА-и.

У образложењу ове одлуке, из ОХР-а је тада наведено да су њих двојица “представљала директну пријетњу имплементацији Општег оквирног споразума за мир и ометали напоре на успостављању владавине права у БиХ”, те да је “Јовичић, дјелујући изван законитог ланца команде у оквиру СИПА-е, користио особље и ресурсе ове агенције за вршење активности праћења међународних званичника ОХР-а и његовог особља”.

Сектор који је Јовичић у СИПА-и водио био је надлежан за тајно праћење, прислушкивање, форензику, вјештачења и информатику, а, према информацијама међународних обавјештајаца, Јовичић је прислушкивао више страних дужносника и извјештаје о томе слао – Додику.

Уз то, управо Јовичићево име се повезивало с опструкцијама током истраге коју је СИПА проводила против Додика и других високих функционера у РС-у, а коју је, као тадашњи замјеник директора СИПА-е, водио Драган Лукач који се, након притисака из Београда и Бањалуке, пожалио да иза тих напада на њега, али и на СИПА-у, стоји параобавјештајна служба (с којом су у обавјештајним круговима повезивани управо Додик, односно Јовичић).

Но, да би Јовичић дошао на Зупчеву позицију, прво Зубац мора бити суспендован. Након што је оптужница подигнута, Независни одбор, као што је и најављивао његов предсједник Жико Крунић још прије сједнице, не да није расправљао о томе да ли Зупца треба смијенити, него су се сјетили да након четири мјесеца затраже документацију о фебруарским нередима како би, ето, они утврдили које су пропусте направиле и које све полицијске агенције!?

Осим Независног одбора о овоме су обавијештени и други органи надлежни за предлагање смјене полицијских руководилаца и замјеника руководилаца полицијских тијела БиХ. И нико ништа није предузимао мјесецима док Тужилаштво БиХ није подигло оптужницу што показује колико је “Независни” одбор, као и остали, био заинтересован да заиста утврди пропусте “полицијских агенција”.

Или и њих, као и Крунића, не занима шта ради Тужилаштво БиХ, и сматрају да се ради о “политичким притисцима за смјену Зупца”, што је Крунић тврдио и прије састанка Одбора.

За разлику од њих, Крунићево понашање се може разумјети ако се зна да је, у вријеме кад је Горан Зубац постављен на мјесто директора СИПА-е (у вријеме његовог првог мандата у Одбору, који је у међувремену продужен за још један), то од њега затражио Милорад Додик, а Крунић је заузврат, по тврдњама извора из Републике Српске , награђен функцијом директора Рудника и Термоелектране Угљевик, гдје је и данас.

Додик је потврђивање оптужнице против Зупца назвао “политичким обрачуном са српским кадровима”: “Оптужница је политички обрачун оних који путем Суда и Тужилаштва БиХ желе моделирати БиХ, што је недопустиво. Нажалост, још морамо трпјети силу ових институција, али смо увјерени да ћемо ово питање једног дана ријешити.”

Политичка криза и пријетње не могу обуставити истрагу и зауставити суђење, но могу довести до проблема, првенствено нефункционисања СИПА-е, јер како да се сад очекује да Зубац извршава налоге Тужилаштва БиХ у другим случајевима. Потпуно шизофрена ситуација – по оцјенама неких припадника СИПА.

Међутим, они који знају да се суђење не може зауставити никаквим политичким опструкцијама понудили су, по добро обавијештеним изворима из СИПА-е, Зупцу излаз – останак на функцији директора, што је, показао је досада више пута, њему и најбитније, али под цијену да активира предмет Слободана Станковића у Тужилаштву БиХ?!

Наиме, према информацијама магазина “Дани” , странци који су и прије неколико година били заинтересовани да се заврши случај у коме су, према извјештају СИПА, Додик и други функционери Републике Српске били осумњичени за злоупотребу положаја и проневјеру неколико стотина милиона марака – градњом аутопутева, зграде Владе и РТРС-а – и даље су заинтересовани за то.

Одлазећи са функције, тадашњи главни тужилац Милорад Барашин експресно је ријешио овај случај (мада није јасно зашто нису реаговали други тужиоци ) и сав предмет, осим дијела који се тиче Станковића, прослиједио Бањалуци (гдје је окончан јер “није било доказа”). Но, након тога, Станковићев предмет је заборављен и, осим поступајућем тужиоцу, никоме није јасно како су се ти предмети могли раздвојити јер су били дубоко повезани.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Пајо

25.06.2014 07:16

Продаће Зубац и мајку рођену за фотељу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

25.06.2014 07:48

Након Октобра долази време слободе и слободних људи. Мафија ће коначно да буде иза решетака. На Балкану ничија до зоре није горела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

компромис

25.06.2014 07:54

Ако одради Станковица и братију треба му дати фотељу директора сипе до краја зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

25.06.2014 08:19

Јос кад би мало претресо ове сдс-ове-тајкуне по опстинама био би краљ.А поготово да проњуска мало по Федерацији гдје је пуно вехабија.Иди мало у Маоцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

25.06.2014 08:38

Нико не зна ко га прислушкује и да ли га прислушкује?Кад сазнаш већ је то отишло далеко? И у полицији су људи, које поставља политика, а политика има тежњу да овлада свим информацијама које су јој од користи да се одржи и да ојача своју власт.Ништа чудно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

25.06.2014 09:05

ЕТО СРЕЋЕ ДА СВЕ ОВО БУДЕ ТАКО.ИАКО СУ КРИМИНАЛЦИ И ЗУБАЦ И ЈОВИЧИЋ И ЈА БИ МИ ДАО ДА ОСТАНУ ТУ САМО ДА КРУПНЕ РИБЕ(ДОДИКА, СТАНКОВИЋА....) НАТЈЕРАЈУ ДА ВРАТЕ МИЛИОНЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

25.06.2014 09:16

Не само за фотељу вец и ради самог себе,али после промјена сви це они одговарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

25.06.2014 10:17

ИЗДАЋЕ ЗУБАЦ ДОДИКА И СТАНКОВИЋА! ИНАЧЕ ОДЕ ЊЕМУ ГЛАВА! НИЈЕ ГЛУП АКО ЈЕ ПОЛТРОН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дукс

25.06.2014 13:43

Када већ одржавају састанке нешто могу ипак да ријеше и са људима блискима власти. Што МУП Републике Српске и СИПА не претресу локације Срете Аничића који незаконито има опрему за прислушкивање и детективску агенцију Бонд пребацио у улицу Марије Бурсаћ у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

25.06.2014 18:04

Људи,пада Миле Додик!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Романов

25.06.2014 18:23

Имали ко у РС од политицар да се неводи кривицни поступак против њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дукс

25.06.2014 19:00

Можда му је та детективско-удбашка агенција Бонд смјештена у ЗИБЛ-у Заводу за изградњу гдје је Генерални директор премијеркин муж.То је улица Марије Бурсаћ једна од најкраћих у Бања Луци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауу

26.06.2014 10:40

А СТА је са мном хоцу и ја у процес мај наме Љубо Цубиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

26.06.2014 21:16

Не знаш који је већи олош, Зубац или Јовичић.... на Чубрија требају довести за директора сипе :-Д

ОДГОВОРИТЕ