Zubac će za fotelju aktivirati slučaj “Stanković”?!

Nakon potvrđivanja optužnice od strane Suda BiH, nakon čega će uslijediti sudski postupak, krenula je kadrovska kombinatorika u Republici Srpskoj o eventualnim nasljednicima Gorana Zupca, ali i najave da bi on i pored optužnice mogao ostati na poziciji direktora SIPA, mada bi to bio presedan – da Agenciju vodi direktor, a u međuvremenu sjedi na optuženičkoj klupi.

Bosna i Hercegovina 25.06.2014 | 21:50
Zubac će za fotelju aktivirati slučaj “Stanković”?!

Dosada je bila praksa (koju propisuje i zakonska regulativa), da se policajci protiv kojih se otvori istraga suspenduju. Doduše, prvi put u istoriji BiH desilo se da bude optužen direktor policije, piše magazin “Dani”.

Kao nasljednik Gorana Zupca u određenim krugovima u Republici Srpskoj već se spominje sadašnji ministar policije Republike Srpske Radislav Jovičić, koji je na ovu poziciju i došao iz SIPA-e. A u SIPA-u je došao iz MUP-a RS. U vrijeme dok je direktor MUP-a bio Radomir Njeguš, protiv Jovičića je, po nezvaničnim informacijama, bio pokrenut disciplinski postupak zbog navodnih veza s kriminalom.

Tadašnji direktor SIPA-e Sredoje Nović pokušao je intervenisati za Jovičića, no Njeguš mu je, po tvrdnjama upućenih, odgovorio da ga može spasiti samo tako što će ga prebaciti u – svoju agenciju. Jer, disciplinski postupak koji se vodi protiv pripadnika MUP-a biva automatski odbačen (bez ikakvih pravnih posljedica po okrivljenog) ukoliko onaj protiv koga se vodi postupak dobrovoljno prekine radni odnos. 

Jovičić je upravo to uradio i prešao u SIPA-u.

“Dani” podsjećaju da je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, po prvi put u junu 2009. iskoristio bonska ovlašćenja i smijenio dvojicu visokih policijskih službenika – Himzu Ðonku, tadašnjeg komesara policije Hercegovačko-neretvanskog kantona, i Radislava Jovičića, načelnika Službe za operativnu podršku u SIPA-i.

U obrazloženju ove odluke, iz OHR-a je tada navedeno da su njih dvojica “predstavljala direktnu prijetnju implementaciji Opšteg okvirnog sporazuma za mir i ometali napore na uspostavljanju vladavine prava u BiH”, te da je “Jovičić, djelujući izvan zakonitog lanca komande u okviru SIPA-e, koristio osoblje i resurse ove agencije za vršenje aktivnosti praćenja međunarodnih zvaničnika OHR-a i njegovog osoblja”.

Sektor koji je Jovičić u SIPA-i vodio bio je nadležan za tajno praćenje, prisluškivanje, forenziku, vještačenja i informatiku, a, prema informacijama međunarodnih obavještajaca, Jovičić je prisluškivao više stranih dužnosnika i izvještaje o tome slao – Dodiku.

Uz to, upravo Jovičićevo ime se povezivalo s opstrukcijama tokom istrage koju je SIPA provodila protiv Dodika i drugih visokih funkcionera u RS-u, a koju je, kao tadašnji zamjenik direktora SIPA-e, vodio Dragan Lukač koji se, nakon pritisaka iz Beograda i Banjaluke, požalio da iza tih napada na njega, ali i na SIPA-u, stoji paraobavještajna služba (s kojom su u obavještajnim krugovima povezivani upravo Dodik, odnosno Jovičić).

No, da bi Jovičić došao na Zupčevu poziciju, prvo Zubac mora biti suspendovan. Nakon što je optužnica podignuta, Nezavisni odbor, kao što je i najavljivao njegov predsjednik Žiko Krunić još prije sjednice, ne da nije raspravljao o tome da li Zupca treba smijeniti, nego su se sjetili da nakon četiri mjeseca zatraže dokumentaciju o februarskim neredima kako bi, eto, oni utvrdili koje su propuste napravile i koje sve policijske agencije!?

Osim Nezavisnog odbora o ovome su obaviješteni i drugi organi nadležni za predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH. I niko ništa nije preduzimao mjesecima dok Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu što pokazuje koliko je “Nezavisni” odbor, kao i ostali, bio zainteresovan da zaista utvrdi propuste “policijskih agencija”.

Ili i njih, kao i Krunića, ne zanima šta radi Tužilaštvo BiH, i smatraju da se radi o “političkim pritiscima za smjenu Zupca”, što je Krunić tvrdio i prije sastanka Odbora.

Za razliku od njih, Krunićevo ponašanje se može razumjeti ako se zna da je, u vrijeme kad je Goran Zubac postavljen na mjesto direktora SIPA-e (u vrijeme njegovog prvog mandata u Odboru, koji je u međuvremenu produžen za još jedan), to od njega zatražio Milorad Dodik, a Krunić je zauzvrat, po tvrdnjama izvora iz Republike Srpske , nagrađen funkcijom direktora Rudnika i Termoelektrane Ugljevik, gdje je i danas.

Dodik je potvrđivanje optužnice protiv Zupca nazvao “političkim obračunom sa srpskim kadrovima”: “Optužnica je politički obračun onih koji putem Suda i Tužilaštva BiH žele modelirati BiH, što je nedopustivo. Nažalost, još moramo trpjeti silu ovih institucija, ali smo uvjereni da ćemo ovo pitanje jednog dana riješiti.”

Politička kriza i prijetnje ne mogu obustaviti istragu i zaustaviti suđenje, no mogu dovesti do problema, prvenstveno nefunkcionisanja SIPA-e, jer kako da se sad očekuje da Zubac izvršava naloge Tužilaštva BiH u drugim slučajevima. Potpuno šizofrena situacija – po ocjenama nekih pripadnika SIPA.

Međutim, oni koji znaju da se suđenje ne može zaustaviti nikakvim političkim opstrukcijama ponudili su, po dobro obaviještenim izvorima iz SIPA-e, Zupcu izlaz – ostanak na funkciji direktora, što je, pokazao je dosada više puta, njemu i najbitnije, ali pod cijenu da aktivira predmet Slobodana Stankovića u Tužilaštvu BiH?!

Naime, prema informacijama magazina “Dani” , stranci koji su i prije nekoliko godina bili zainteresovani da se završi slučaj u kome su, prema izvještaju SIPA, Dodik i drugi funkcioneri Republike Srpske bili osumnjičeni za zloupotrebu položaja i pronevjeru nekoliko stotina miliona maraka – gradnjom autoputeva, zgrade Vlade i RTRS-a – i dalje su zainteresovani za to.

Odlazeći sa funkcije, tadašnji glavni tužilac Milorad Barašin ekspresno je riješio ovaj slučaj (mada nije jasno zašto nisu reagovali drugi tužioci ) i sav predmet, osim dijela koji se tiče Stankovića, proslijedio Banjaluci (gdje je okončan jer “nije bilo dokaza”). No, nakon toga, Stankovićev predmet je zaboravljen i, osim postupajućem tužiocu, nikome nije jasno kako su se ti predmeti mogli razdvojiti jer su bili duboko povezani.

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Pajo

25.06.2014 07:16

Prodaće Zubac i majku rođenu za fotelju.

ODGOVORITE
Name

Slobodan

25.06.2014 07:48

Nakon Oktobra dolazi vreme slobode i slobodnih ljudi. Mafija će konačno da bude iza rešetaka. Na Balkanu ničija do zore nije gorela.

ODGOVORITE
Name

kompromis

25.06.2014 07:54

Ako odradi Stankovica i bratiju treba mu dati fotelju direktora sipe do kraja zivota.

ODGOVORITE
Name

lik

25.06.2014 08:19

Jos kad bi malo pretreso ove sds-ove-tajkune po opstinama bio bi kralj.A pogotovo da pronjuska malo po Federaciji gdje je puno vehabija.Idi malo u Maocu.

ODGOVORITE
Name

xxl

25.06.2014 08:38

Niko ne zna ko ga prisluškuje i da li ga prisluškuje?Kad saznaš već je to otišlo daleko? I u policiji su ljudi, koje postavlja politika, a politika ima težnju da ovlada svim informacijama koje su joj od koristi da se održi i da ojača svoju vlast.Ništa čudno?

ODGOVORITE
Name

p

25.06.2014 09:05

ETO SREĆE DA SVE OVO BUDE TAKO.IAKO SU KRIMINALCI I ZUBAC I JOVIČIĆ I JA BI MI DAO DA OSTANU TU SAMO DA KRUPNE RIBE(DODIKA, STANKOVIĆA....) NATJERAJU DA VRATE MILIONE!

ODGOVORITE
Name

analiticar

25.06.2014 09:16

Ne samo za fotelju vec i radi samog sebe,ali posle promjena svi ce oni odgovarati

ODGOVORITE
Name

Ratko

25.06.2014 10:17

IZDAĆE ZUBAC DODIKA I STANKOVIĆA! INAČE ODE NJEMU GLAVA! NIJE GLUP AKO JE POLTRON!

ODGOVORITE
Name

Duks

25.06.2014 13:43

Kada već održavaju sastanke nešto mogu ipak da riješe i sa ljudima bliskima vlasti. Što MUP Republike Srpske i SIPA ne pretresu lokacije Srete Aničića koji nezakonito ima opremu za prisluškivanje i detektivsku agenciju Bond prebacio u ulicu Marije Bursać u Banjaluci.

ODGOVORITE
Name

dnk

25.06.2014 18:04

Ljudi,pada Mile Dodik!

ODGOVORITE
Name

Romanov

25.06.2014 18:23

Imali ko u RS od politicar da se nevodi krivicni postupak protiv njega.

ODGOVORITE
Name

Duks

25.06.2014 19:00

Možda mu je ta detektivsko-udbaška agencija Bond smještena u ZIBL-u Zavodu za izgradnju gdje je Generalni direktor premijerkin muž.To je ulica Marije Bursać jedna od najkraćih u Banja Luci

ODGOVORITE
Name

auu

26.06.2014 10:40

A STA je sa mnom hocu i ja u proces maj name LJubo Cubic

ODGOVORITE
Name

Grga

26.06.2014 21:16

Ne znaš koji je veći ološ, Zubac ili Jovičić.... na Čubrija trebaju dovesti za direktora sipe :-D

ODGOVORITE