Најскупљи „ферари“ свих времена?

Изузетно редак модел тркачког „ферарија“, тачније примерак који је освојио многе трке педесетих година 20. века, спрема се да обори светски рекорд у своти за коју ће бити продат један аутомобил из Маранела! Процена је 12,5 милиона евра.

Занимљивости 24.06.2014 | 13:47
Најскупљи „ферари“ свих времена?

„Ферари 375 плус“ био је међу најбржим и најјачим „зверима“ тог времена, у прилог чему говоре шампионске титуле из Ле Мана и Силверстона 1954. године.Направљене су само четири тркачке верзије овог аутомобила, док је један улични модел ручно склопљен за белгијског краља, наводи Дејли мејл.

Црвену фурију са 4,9-литарским В-12 мотором, са 330 коња, која је достизала максималну брзину од 281 километар на сат, могли су да „обуздају“ само најбољи и најхрабрији возачи.За њену најпознатију победу – у трци „Карера Пан-Американа“ кроз Мексико – заслужан је италијански ас Умберто Маљоли.

Ова италијанска звезда је стазу дугу 3.220 километара превезла просечном брзином од 172 км/х, док је једну петочасовну етапу пред крај трке, готово „прелетео“ – Маљоли је тада возио просечном брзином од чак 240 км/х. „Ферарија 375 плус“ су се толико плашили на стази да су му у Француској наденули надимак "Ле Монстре" ("чудовиште").

У Великој Британији су га звали „страшни четири-девет“.

Међутим, 1958. године је већ био застарео, па га је купио амерички колекционар аутомобила Карл Клив за око 15.000 евра (толико би то било данас).Богати Американац је планирао да замени огромни В-12 мотор, али је аутомобил пао у заборав и остао да стоји ван Кливове куће у Синсинатију.

Мотор, његов поклопац, добош-кочнице, поклопац пртљажника и врата скинути су са шасије и држани у амбару.Остатак је стајао у шумовитој зони скоро 20 година. Толико га „нису волели“ да је дрво почело да расте из празног простора за мотор.

Без знања власника, господина Клива, аутомобил је премештен са његовог поседа 1989. године, и продат једном Французу за око 37.600 евра.

Клив је пријавио да је украден, па је заплењен у Белгији, где је „кренуо“ на изложбу.

Власти су закључиле да је продаја била обављена „са добрим намерама“, па је 1990. године „пуштен“ и продат увознику „ферари“ аутомобила Жаку Свотерсу, блиском пријатељу Енца Ферарија.

Свотерс је приступио рестаурацији легендарног возила решен да му врати стару славу – са све деловима који су стајали у амбару.

Данас га продаје Свотерсова породица, три године након његове смрти.

Предвиђа се да ће достићи цену од најмање 12,5 милиона долара, што ће оборити светски рекорд у продаји једног тркачког „ферарија“ на аукцијама.

Филип Кантор, експерт за моторна возила из аукцијске куће „Бонам“, каже: „Ово је заиста посебан аутомобил. Тркачки аутомобил који је, прво, редак, јер су направљена свега четири комада и један улични. А друго, ово је једини који је остао. Учествовао је у неколико највећих светских трка и возили су га неки од најбољих светских возача“.

„Најважније је што има оригинални број шасије, који је неоспоран – не постоји други такав ауто на свету, и његов идентитет никада није доведен у питање. Деведесетих година прошлог века је предивно сређен. Отада је два пута учествовао у 'Ле Ман класику'.“

Аукција ће бити одржана на „Гудвуд фестивалу брзине“ у Чичестеру, у Западном Сасексу, 27. јуна.

Коментари / 0

Оставите коментар