Плесом до затегнутих мишића

Часови играња ослобађају од стреса, јачају мускулатуру и побољшавају циркулацију. У зависности од врсте игре, током једног часа може да се утроши од 300 до чак 1.000 калорија.

Здравље 23.06.2014 | 11:55
Плесом до затегнутих мишића

АКО волите музику, игру и дружење, требало би рекреативно да се бавите плесом. Осим што ћете сат времена уживати у окружењу које вам прија, истовремено ћете размрдати цело тело и ојачати све групе мишића. Плес је добар за развој флексибилности, покретљивости, затежу се мишићи трупа, руку и ногу, зглобови постају гипкији. Било да се одлучите за балет, хип-хоп, џез денс, салсу, зумбу, танго или класични бечки валцер током сата брзог плеса потрошићете око 350-400 калорија.

Целовечерње ђускање брзих и ватрених плесова може да истопи чак 600 до 1.000 калорија.Можете да плешете сами, у пару или у групи. Важно је само да кроз музику и кретање осетите ослобађање од стреса и свакодневних напетости. Могућност повређивања је готово искључена па са плесом може да се почне у свим узрастима. Додатни бонус је што плесање омогућава да се забавите и дружите са позитивним особама свих узраста, заборављајући на свакодневне бриге.

* Џез гимнастика - за витко тело - У овом облику рекреације комбинују се елементи плеса и гимнастике. Осим што спречава и одлаже остеопорозу (смањење густине костију) јача кондицију, кардиоваскуларни, респираторни, локомоторни, гастроинтестинални, урогенитални систем и балансира лучење хормона. Аеробним вежбањем подстиче се кардиоваскуларна издржљивост, различитим вежбама снаге повећава се мишићна моћ, а вежбама активног, пасивног и комбинованог истезања повећава се гипкост. Џез гимнастика се као вид рекреације посебно препоручује особама које немају много слободног времена. Може да се комбинује са шетњама на отвореном и поред воде, или с пливањем.

* Танго - за лепе ноге - Иако плес физички није много захтеван, доста енергије се троши на рад мозга и емоције, па се током једног часа укупно утроши око 400 калорија. Док плешете танго, највише се ангажују мишићи листова и бутина, као и мањи мишићи у горњем делу тела. Редовним вежбањем се поправља држање тела, координација покрета, концентрација, развијају се емоције и маштовитост. Танго могу да плешу сви, без обзира на године.

* Валцер - исправља кичму - Током два минута играња стандардних плесова потроши се 15 калорија, што значи да се за један час може утрошити и више од 400 калорија. Док плешете валцер „раде“ сви мишићи, а највише се затеже мускулатура ногу и леђа, што доприноси исправљању кичме. Плесање валцера побољшава општу кондицију и држање тела, концентрацију и координацију покрета, развија емоције, поправља енергију и расположење.

* Оријентални плесови - за танак струк - У овом плесу ангажовани су сви мишићи, а у центру пажње су стомак, струк и кукови. Таласасти покрети који се изводе током оријенталног плеса „масирају“ и унутрашње органе. Зато се овај плес препоручује женама после трудноће за брзи опоравак. Како је ова врста плеса физички врло захтевна, захваљујући њему може се дожи до завидне физичке кондиције. Током једног сата може да се потроши и до 500 калорија.

* Салса - као кардио-тренинг - Пола сата играња салсе сагори 200-400 калорија, а истовремено се побољшава рад срца и обликују мишићи. Плесање салсе је одличан начин да се ослободите стреса. Жустрим покретима ојачаћете тело и обликовати кукове, листове, бутине, рамена и руке. Током једног сата поштено ћете се презнојити и осећати физички и психички растерећени, али и пуни енергије за нове изазове.

* Зумба - и игра и тренинг - За овим, релативно новим плесом полудео је цео свет - зумбају и млади и стари, не само забављајући се, већ и скидајући килограме. Овај брз, привлачан и ритмичан плес се показао као један од најефикаснијих за скидање килограма. Да бисте постигли резултате, час зумбе мора да траје најмање 45 минута. Али, само један тренинг у трајању од сата, сагори од 500 до 800 калорија. Због начина на који се крећете док играте зумбу, дефинишу се сви већи мишићи у телу.

 

Коментари / 0

Оставите коментар