Нигерија или Иран? Шта ако...?!

По први пут у историји Мундијала могло би да се догоди да једна репрезентација буде елиминисана на овакав начин...

Фудбал 22.06.2014 | 16:39
Нигерија или Иран? Шта ако...?!

Последње коло у Групи Ф биће под посебном лупом љубитеља фудбала јер по први пут у историји Мундијала могло да се догоди да учесник осмине фињала буде одређен жребом! О чему се заправо ради?

Репрезентације и Ирана и Нигерије имаће потпуно истоветан учинак уколико у 3. колу Африканци изгубе од Аргентине са 0:1, а Иранци добију истим резултатом Босну и Херцеговину. У том случају оба тима имаће по четири бода, једнаку гол разлику (0), једнак број постигнутих погодака (1), а у међусобном дуелу ова два тима у првој рунди било је 0:0. Дакле, пропозиције ФИФА у таквим ситуацијама налажу да се репрезентација која ће проћи даље одреди путем жребања.

Никада раније, од 1930. и Уругваја па до Јужне Африке 2010. ниједна селекција није елиминисана на овај начин, али ето, то би могло да се догоди ове године у Бразилу.

Занимљиво да је слична ситуација виђена пре 24 године у Италији, када су такмичење у групи с потпуно истоветним учинком завршили Холандија и Република Ирска. И тада је жреб одлучивао ко ће бити други у групи, међутим, пласман даље обезбеђивала су и четири најбоља трећепласирана тима (систем такмичења био другачији). Ирци су имали више среће у "бубњу", али ни Лале нису испале пошто су биле међу ТОП 4 трећепласираних. Поприлично смо сигурни да ни Иранци ни Нигеријци никако не би волели да им се нешто овако догоди, јер ће у овом случају морати да спакују кофере.

Коментари / 0

Оставите коментар