Nigerija ili Iran? Šta ako...?!

Po prvi put u istoriji Mundijala moglo bi da se dogodi da jedna reprezentacija bude eliminisana na ovakav način...

Fudbal 22.06.2014 | 16:39
Nigerija ili Iran? Šta ako...?!

Poslednje kolo u Grupi F biće pod posebnom lupom ljubitelja fudbala jer po prvi put u istoriji Mundijala moglo da se dogodi da učesnik osmine finjala bude određen žrebom! O čemu se zapravo radi?

Reprezentacije i Irana i Nigerije imaće potpuno istovetan učinak ukoliko u 3. kolu Afrikanci izgube od Argentine sa 0:1, a Iranci dobiju istim rezultatom Bosnu i Hercegovinu. U tom slučaju oba tima imaće po četiri boda, jednaku gol razliku (0), jednak broj postignutih pogodaka (1), a u međusobnom duelu ova dva tima u prvoj rundi bilo je 0:0. Dakle, propozicije FIFA u takvim situacijama nalažu da se reprezentacija koja će proći dalje odredi putem žrebanja.

Nikada ranije, od 1930. i Urugvaja pa do Južne Afrike 2010. nijedna selekcija nije eliminisana na ovaj način, ali eto, to bi moglo da se dogodi ove godine u Brazilu.

Zanimljivo da je slična situacija viđena pre 24 godine u Italiji, kada su takmičenje u grupi s potpuno istovetnim učinkom završili Holandija i Republika Irska. I tada je žreb odlučivao ko će biti drugi u grupi, međutim, plasman dalje obezbeđivala su i četiri najbolja trećeplasirana tima (sistem takmičenja bio drugačiji). Irci su imali više sreće u "bubnju", ali ni Lale nisu ispale pošto su bile među TOP 4 trećeplasiranih. Poprilično smo sigurni da ni Iranci ni Nigerijci nikako ne bi voleli da im se nešto ovako dogodi, jer će u ovom slučaju morati da spakuju kofere.

Komentari / 0

Ostavite komentar