Ф1: Розберг најбржи у Аустрији!

Возач Мерцедеса Нико Розберг тријумфовао је на Великој награди Аустрије, осмој трци овогодишњег шампионата Формуле 1.

Остали спортови 22.06.2014 | 15:46
Ф1: Розберг најбржи у Аустрији!

Розберг је до победе на стази „Ред Бул ринг“, на повратку Формуле 1 у Аустрију после 11 година, славио испред тимског колеге Луиса Хамилтона.

Двојцу Мерцедеса то је шесто двоструки тријумф ове сезоне, а њима двојици на подијуму се придружио возач Вилијамса Валтери Ботас, којем је то прво победничко постоље у каријери.

Розберг је на почетку трке водио борбу са Ботасом и његовим тимским колегом Фелипеом Масом на челу, да би се приликом других одлазака у бокс, заједно са Хамилтоном одвојио. Британац је после лоших квалификација, готово све успео да надокнади у трци, брзо се пробио до четврте позиције, а потом возио готово без грешке, али праву прилику да претекне тимског колегу није имао.

Сјајну трку одвозао је Ботас, сигурно своју најбољу до сада у Формули 1, пошто је у борби за треће место победио Масу и Фернанда Алонса у Ферарију. Још једну трку за заборав имао је бранилац титуле Себастијан Фетел, који је упао у проблеме већ после старта, да би се повукао са стазе на половини Велике награде Аустрије. Част Ред Була на домаћој стази у Шпилбергу одбранио је Данијел Рикардо, који је освојио осмо место на „Ред Бул рингу“.

Маса је задржао прву позицију после старта, испред Ботаса, Розберга, Алонса, Хамилтона, Магнусена, Раиконена и Хилкенберга. Хамилтон је највише напредовао, пошто је стартовао са девете позиције, а одмах је напао и Алонса и до краја првог круга се домогао четвртог места. Већ у другом кругу, Фетел, који је до тада био 12, нагло је успорио и питао тим шта да ради, али је одједном успео да покрене болид и настави трку.

Фетел је пао на само зачеље, са кругом заостатка у односу на најбоље, а потом је поручио тиму: „Из неког разлога успео сам да покренем болид поново“. Иако су разлике између возача биле мале, промена на самом челу није било. После десетог круга возачи су почели са одласцима у бокс, а први су на замену пнеуматика отишли Магнусен, Квјат и Рикардо, који су били седми, 11. и 12. Приликом изласка, Квјата су пустили право на путању Рикарда и тај потез ће сигурно бити под истрагом.

Розберг је први реаговао од водећих и у бокс отишао у 12. кругу и пао је на осмо место, док је његов тимски колега сустигао Ботаса на другом месту. Међутим, Хамилтон је продужио у бокс у 14. кругу и вратио се на стазу иза Розберга, а у наредном кругу Немац је напредовао за једну позицију, после Масине промене пнеуматика. Бразилца је убрзо претекао и Хамилтон, а у тим тренуцима водио је Перес, који још није био у боксу, испред Розберга, Ботаса, Хамилтона, Масе, Батона и Алонса.

У 26. кругу виђено је прво одустајање, пошто је поред стазе завршио Квјат, који је излетео због проблема са кочницама. Само неколико тренутака касније, Розберг је коначно претекао Переса, а убрзо су исто учинили и Ботас и Хамилтон. У 30. кругу, Перес је коначно отишао у бокс, а Ботас је почео са нападима на Розберга. Међутим, претерао је и дозволио Хамилтону да се приближи, али промена није било.

Фетела је тим у 37. кругу позвао у бокс и трка је била готова за њега. Три круга касније, Хамилтон је први отишао по други пут у бокс и пао је на пету позицију и имао је чисту стазу пред собом. Розберг је одмах добио позив из бокса по нове пнеуматике, а круг касније у бокс је отишао и Ботас. Из бокса су обојици возача поручили да се тркају до самог краја, а они су тада били иза Алонса, који још није ишао по нове пнеуматике, и Ботаса.

Шпанац је продужио у бокс у 48. кругу и вратио се као шестопласирани, иза Масе. Розберг је на челу појачао ритам и држао је Хамилтона више од секунде иза себе, па праве битке за прво место није било. Алонсо се из круга у круг приближавао Маси и десет кругова пре циља успео да се умеша у борбу са њим и Ботасом.

Хамилтон се пред последњих пет кругова примакао Розбергу, али није успео озбиљније да га нападне, па је Немац славио, са седам десетинки испред тимског колеге. На трећем степенику победничког постоља нашао се Ботас, испред Масе, Алонса, Переса, Магнусена и Рикарда. Прву десеторицу, односно освајаче бодова, комплетирали су Хилкенберг.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се трком за Велику награду Британије на стази „Силверстон“ 6. јула.

Коментари / 0

Оставите коментар