F1: Rozberg najbrži u Austriji!

Vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je na Velikoj nagradi Austrije, osmoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Ostali sportovi 22.06.2014 | 15:46
F1: Rozberg najbrži u Austriji!

Rozberg je do pobede na stazi „Red Bul ring“, na povratku Formule 1 u Austriju posle 11 godina, slavio ispred timskog kolege Luisa Hamiltona.

Dvojcu Mercedesa to je šesto dvostruki trijumf ove sezone, a njima dvojici na podijumu se pridružio vozač Vilijamsa Valteri Botas, kojem je to prvo pobedničko postolje u karijeri.

Rozberg je na početku trke vodio borbu sa Botasom i njegovim timskim kolegom Felipeom Masom na čelu, da bi se prilikom drugih odlazaka u boks, zajedno sa Hamiltonom odvojio. Britanac je posle loših kvalifikacija, gotovo sve uspeo da nadoknadi u trci, brzo se probio do četvrte pozicije, a potom vozio gotovo bez greške, ali pravu priliku da pretekne timskog kolegu nije imao.

Sjajnu trku odvozao je Botas, sigurno svoju najbolju do sada u Formuli 1, pošto je u borbi za treće mesto pobedio Masu i Fernanda Alonsa u Ferariju. Još jednu trku za zaborav imao je branilac titule Sebastijan Fetel, koji je upao u probleme već posle starta, da bi se povukao sa staze na polovini Velike nagrade Austrije. Čast Red Bula na domaćoj stazi u Špilbergu odbranio je Danijel Rikardo, koji je osvojio osmo mesto na „Red Bul ringu“.

Masa je zadržao prvu poziciju posle starta, ispred Botasa, Rozberga, Alonsa, Hamiltona, Magnusena, Raikonena i Hilkenberga. Hamilton je najviše napredovao, pošto je startovao sa devete pozicije, a odmah je napao i Alonsa i do kraja prvog kruga se domogao četvrtog mesta. Već u drugom krugu, Fetel, koji je do tada bio 12, naglo je usporio i pitao tim šta da radi, ali je odjednom uspeo da pokrene bolid i nastavi trku.

Fetel je pao na samo začelje, sa krugom zaostatka u odnosu na najbolje, a potom je poručio timu: „Iz nekog razloga uspeo sam da pokrenem bolid ponovo“. Iako su razlike između vozača bile male, promena na samom čelu nije bilo. Posle desetog kruga vozači su počeli sa odlascima u boks, a prvi su na zamenu pneumatika otišli Magnusen, Kvjat i Rikardo, koji su bili sedmi, 11. i 12. Prilikom izlaska, Kvjata su pustili pravo na putanju Rikarda i taj potez će sigurno biti pod istragom.

Rozberg je prvi reagovao od vodećih i u boks otišao u 12. krugu i pao je na osmo mesto, dok je njegov timski kolega sustigao Botasa na drugom mestu. Međutim, Hamilton je produžio u boks u 14. krugu i vratio se na stazu iza Rozberga, a u narednom krugu Nemac je napredovao za jednu poziciju, posle Masine promene pneumatika. Brazilca je ubrzo pretekao i Hamilton, a u tim trenucima vodio je Peres, koji još nije bio u boksu, ispred Rozberga, Botasa, Hamiltona, Mase, Batona i Alonsa.

U 26. krugu viđeno je prvo odustajanje, pošto je pored staze završio Kvjat, koji je izleteo zbog problema sa kočnicama. Samo nekoliko trenutaka kasnije, Rozberg je konačno pretekao Peresa, a ubrzo su isto učinili i Botas i Hamilton. U 30. krugu, Peres je konačno otišao u boks, a Botas je počeo sa napadima na Rozberga. Međutim, preterao je i dozvolio Hamiltonu da se približi, ali promena nije bilo.

Fetela je tim u 37. krugu pozvao u boks i trka je bila gotova za njega. Tri kruga kasnije, Hamilton je prvi otišao po drugi put u boks i pao je na petu poziciju i imao je čistu stazu pred sobom. Rozberg je odmah dobio poziv iz boksa po nove pneumatike, a krug kasnije u boks je otišao i Botas. Iz boksa su obojici vozača poručili da se trkaju do samog kraja, a oni su tada bili iza Alonsa, koji još nije išao po nove pneumatike, i Botasa.

Španac je produžio u boks u 48. krugu i vratio se kao šestoplasirani, iza Mase. Rozberg je na čelu pojačao ritam i držao je Hamiltona više od sekunde iza sebe, pa prave bitke za prvo mesto nije bilo. Alonso se iz kruga u krug približavao Masi i deset krugova pre cilja uspeo da se umeša u borbu sa njim i Botasom.

Hamilton se pred poslednjih pet krugova primakao Rozbergu, ali nije uspeo ozbiljnije da ga napadne, pa je Nemac slavio, sa sedam desetinki ispred timskog kolege. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Botas, ispred Mase, Alonsa, Peresa, Magnusena i Rikarda. Prvu desetoricu, odnosno osvajače bodova, kompletirali su Hilkenberg.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se trkom za Veliku nagradu Britanije na stazi „Silverston“ 6. jula.

Komentari / 0

Ostavite komentar