Јесу ли Шпанци морали баш овако?!

Да не чекамо озбиљне анализе шпанских медија, а биће их, нема сумње, у најкраћим цртама - лако је уочити узрок дебакла досадашњег шампиона света и Европе.

Фудбал 19.06.2014 | 08:11
Јесу ли Шпанци морали баш овако?!

Нити је Дел Боске сада лош тренер нити су велемајстори који су побеђивали на претходна два европска и једном првенству света заборавили да играју фудбал, нити су њихови ривали на овом Мундијалу, Холанђани и Чилеанци ’нова димензија’ ове игре. Просто су Шпанци уморни. Преморени, испражњени и потпуно издувани.

Када се прича о необичним догађајима на великим такмичењима увек се креће од Грчке и победе екипе Ота Рехагела у Португалу 2004. године. Одлични немачки тренер и играчи ’гладни’ игре шокирали су Европу.

У ствари, матрица је углавном иста. На великим такмичењима побеђују најбољи, логично, али су у великој предности, можда и кључној, најмање уморни.

И због тога су сви велики успеси и домети Реала и Барселоне, последњих година и Атлетика и Севиље, тег који је повукао Фурију ка светском просеку.

Уосталом, ако је неко заборавио, три титуле у низу Шпанија је освајала са играчима ових неколико клубова, углавном, али у годинама када ти клубови нису чекали другу половину маја да играју највеће утакмице.

Први трофеј из 2008. године освојен је у сезони када су у финалу Лиге шампиона играли Манчестер Јунајтед и Челси, Барслеона изгубила у полуфиналу, Реал и Севиља у осмини финала. Примера је одлучена ’на време’, Реал је одмакао Виљареалу и репрезентативци су на припреме стизали углавном свежи, без већих искушења у мају.

Две године касније о трофеју Лиге шампиона одлучивали су Интер и Бајерн, Барса је још једном стала у полуфиналу а Реал и, опет Севиља, у осмини финала.

И 2012. године су финалисти Лиге шампиона били Бајерн и Челси, Реал и Барселона су играли полуфинала али је и те сезоне Примера решавана раније.

Сада се Дел Боскеу и Шпанцима десило баш све, Реал и Атлетико су играли финале Лиге шампиона 24. маја. Последње коло Примере које је одлучивало питање првака играно је седам дана раније, а у Бразил је допутовало чак дванаест фудбалера из три клуба која су под притиском и у најјачем ритму рада били до пре мање од месец дана.

А прву утакмицу на турниру почели су Касиљас, Пике, Серхио Рамос, Ђорди Алба, Инијеста, Шаби Алонсо, Бускетс, Шави и Дијего Коста, дакле деветорица. И ту је скоро цело објашњење оваквог резултата Шпанаца. Деветорица и сувише уморних и фудбала ситих момака, чак и тако звучних имена, нису могли боље.

Људи су, нису машине.

Коментари / 0

Оставите коментар