Jesu li Španci morali baš ovako?!

Da ne čekamo ozbiljne analize španskih medija, a biće ih, nema sumnje, u najkraćim crtama - lako je uočiti uzrok debakla dosadašnjeg šampiona sveta i Evrope.

Fudbal 19.06.2014 | 08:11
Jesu li Španci morali baš ovako?!

Niti je Del Boske sada loš trener niti su velemajstori koji su pobeđivali na prethodna dva evropska i jednom prvenstvu sveta zaboravili da igraju fudbal, niti su njihovi rivali na ovom Mundijalu, Holanđani i Čileanci ’nova dimenzija’ ove igre. Prosto su Španci umorni. Premoreni, ispražnjeni i potpuno izduvani.

Kada se priča o neobičnim događajima na velikim takmičenjima uvek se kreće od Grčke i pobede ekipe Ota Rehagela u Portugalu 2004. godine. Odlični nemački trener i igrači ’gladni’ igre šokirali su Evropu.

U stvari, matrica je uglavnom ista. Na velikim takmičenjima pobeđuju najbolji, logično, ali su u velikoj prednosti, možda i ključnoj, najmanje umorni.

I zbog toga su svi veliki uspesi i dometi Reala i Barselone, poslednjih godina i Atletika i Sevilje, teg koji je povukao Furiju ka svetskom proseku.

Uostalom, ako je neko zaboravio, tri titule u nizu Španija je osvajala sa igračima ovih nekoliko klubova, uglavnom, ali u godinama kada ti klubovi nisu čekali drugu polovinu maja da igraju najveće utakmice.

Prvi trofej iz 2008. godine osvojen je u sezoni kada su u finalu Lige šampiona igrali Mančester Junajted i Čelsi, Barsleona izgubila u polufinalu, Real i Sevilja u osmini finala. Primera je odlučena ’na vreme’, Real je odmakao Viljarealu i reprezentativci su na pripreme stizali uglavnom sveži, bez većih iskušenja u maju.

Dve godine kasnije o trofeju Lige šampiona odlučivali su Inter i Bajern, Barsa je još jednom stala u polufinalu a Real i, opet Sevilja, u osmini finala.

I 2012. godine su finalisti Lige šampiona bili Bajern i Čelsi, Real i Barselona su igrali polufinala ali je i te sezone Primera rešavana ranije.

Sada se Del Boskeu i Špancima desilo baš sve, Real i Atletiko su igrali finale Lige šampiona 24. maja. Poslednje kolo Primere koje je odlučivalo pitanje prvaka igrano je sedam dana ranije, a u Brazil je doputovalo čak dvanaest fudbalera iz tri kluba koja su pod pritiskom i u najjačem ritmu rada bili do pre manje od mesec dana.

A prvu utakmicu na turniru počeli su Kasiljas, Pike, Serhio Ramos, Đordi Alba, Inijesta, Šabi Alonso, Buskets, Šavi i Dijego Kosta, dakle devetorica. I tu je skoro celo objašnjenje ovakvog rezultata Španaca. Devetorica i suviše umornih i fudbala sitih momaka, čak i tako zvučnih imena, nisu mogli bolje.

Ljudi su, nisu mašine.

Komentari / 0

Ostavite komentar