Хрвати разбили Камерунце!

Репрезентација Хрватске убедљиво је славила против Камеруна 4:0 (1:0) у последњем мечу другог кола групе А на Мундијалу у Бразилу.

Фудбал 19.06.2014 | 07:53
Хрвати разбили Камерунце!

'Ватрени' су први пут од меча са Немачком '98 постигли три поготка на завршници Шампионата и тако задржали шансе да се домогну елиминационе фазе.

Повели су већ у 11. минуту преко Ивице Олића, да би Иван Перишић на старту другог дела игре дуплирао предност своје репрезентације. Марио Манџукић је головима у 61. и 73. минуту поставио коначан резултат.

Безопасни и безвољни Камерунци нису приказали готово ништа, лишени помоћи Самјуела Етоа, а све је практично било готово када је Алекс Сонг искључен у 40. минуту. Он је без икакве потребе ударио лактом Марија Манџукића, приликом почетка контре Хрвата.

Екипа Нике Ковача ће одлучујућу утакмицу за пролаз играти против Мексика у Рисифеу 23. јуна. Хрватима је неопходна победа за пролаз у осмину финала. С друге стране, Камерунци су трећа репрезентација која је завршила учешће, после Шпаније и Аустралије, па ће им меч против Бразила бити 'ревијални'.

Није све указивало на овакав исход на старту меча, Камерунци су кренули агресивно, али су Хрвати повели већ из пре озбиљнијие ситуације. Срна је центрирао, Н'Колу рашчистио, али право на ногу Ивану Перишићу. Овај је из прве послао на другу стативу до Ивице Олића, који постиже гол поле 4393 дана и Шампионата у Јапану и Јужној Кореји.

'Лавови' су покушали да одговоре, али им је онда Алекс Сонг учинио 'медвеђу' услугу. У 40. минуту је зарадио директан црвени картон због ударања Марија Манџукића, на тридесет метара од гола Хрватске, али се резултат до одласка на одмор није мењао.

Наставила је Хрватска у истом ритму, а два гола предности доноси им играч утакмице Перишић, који после продора у стилу Гарета Бејла кажњава лоше испуцавање Итанђеа.

Тада је већ све било готово, а само је било питање којим ће резултатом Камерун уписати шести пораз на Мундијалима у низу. Изједначивши се са Ел Салвадором (1982). 'Ватрени' су контролисали игру и лагано притискали ривала, да би Марио Манџукић постигао свој дебитнаски гол после корнера.

Коначан резултат меча поставља исти играч, после шута резервисте Едуарда у 73. минуту, и постаје први Хрват који је постигао два гола на истом мечу Светског првенства.

Уједно, ово је била најубедљивија победа Хрватске у историји Светских првенстава.

У првом мечу дана Холандија је у сјајном мечу савладала Аустралију и пласирала се у осмину финала, да би Чилеанци, три сата касније на Маракани, шокирали цео свет и елиминисали првака света Шпанију.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Симо постар

19.06.2014 06:55

Браво суседи!

ОДГОВОРИТЕ