Hrvati razbili Kamerunce!

Reprezentacija Hrvatske ubedljivo je slavila protiv Kameruna 4:0 (1:0) u poslednjem meču drugog kola grupe A na Mundijalu u Brazilu.

Fudbal 19.06.2014 | 07:53
Hrvati razbili Kamerunce!

'Vatreni' su prvi put od meča sa Nemačkom '98 postigli tri pogotka na završnici Šampionata i tako zadržali šanse da se domognu eliminacione faze.

Poveli su već u 11. minutu preko Ivice Olića, da bi Ivan Perišić na startu drugog dela igre duplirao prednost svoje reprezentacije. Mario Mandžukić je golovima u 61. i 73. minutu postavio konačan rezultat.

Bezopasni i bezvoljni Kamerunci nisu prikazali gotovo ništa, lišeni pomoći Samjuela Etoa, a sve je praktično bilo gotovo kada je Aleks Song isključen u 40. minutu. On je bez ikakve potrebe udario laktom Marija Mandžukića, prilikom početka kontre Hrvata.

Ekipa Nike Kovača će odlučujuću utakmicu za prolaz igrati protiv Meksika u Risifeu 23. juna. Hrvatima je neophodna pobeda za prolaz u osminu finala. S druge strane, Kamerunci su treća reprezentacija koja je završila učešće, posle Španije i Australije, pa će im meč protiv Brazila biti 'revijalni'.

Nije sve ukazivalo na ovakav ishod na startu meča, Kamerunci su krenuli agresivno, ali su Hrvati poveli već iz pre ozbiljnijie situacije. Srna je centrirao, N'Kolu raščistio, ali pravo na nogu Ivanu Perišiću. Ovaj je iz prve poslao na drugu stativu do Ivice Olića, koji postiže gol pole 4393 dana i Šampionata u Japanu i Južnoj Koreji.

'Lavovi' su pokušali da odgovore, ali im je onda Aleks Song učinio 'medveđu' uslugu. U 40. minutu je zaradio direktan crveni karton zbog udaranja Marija Mandžukića, na trideset metara od gola Hrvatske, ali se rezultat do odlaska na odmor nije menjao.

Nastavila je Hrvatska u istom ritmu, a dva gola prednosti donosi im igrač utakmice Perišić, koji posle prodora u stilu Gareta Bejla kažnjava loše ispucavanje Itanđea.

Tada je već sve bilo gotovo, a samo je bilo pitanje kojim će rezultatom Kamerun upisati šesti poraz na Mundijalima u nizu. Izjednačivši se sa El Salvadorom (1982). 'Vatreni' su kontrolisali igru i lagano pritiskali rivala, da bi Mario Mandžukić postigao svoj debitnaski gol posle kornera.

Konačan rezultat meča postavlja isti igrač, posle šuta rezerviste Eduarda u 73. minutu, i postaje prvi Hrvat koji je postigao dva gola na istom meču Svetskog prvenstva.

Ujedno, ovo je bila najubedljivija pobeda Hrvatske u istoriji Svetskih prvenstava.

U prvom meču dana Holandija je u sjajnom meču savladala Australiju i plasirala se u osminu finala, da bi Čileanci, tri sata kasnije na Marakani, šokirali ceo svet i eliminisali prvaka sveta Španiju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Simo postar

19.06.2014 06:55

Bravo susedi!

ODGOVORITE