Ђукановић спрема удар на медије у Србији

Црногорски премијер Мило Ђукановић кренуо је у отворени рат са српским медијима како би их ставио под контролу и проширио свој политички утицај!Ђукановић спрема директан напад на поједине новинске куће у Србији које не раде по његовом диктату, а које ће оптужити да су „медијска мафија“ да их „дисциплинује“.

Србија 17.06.2014 | 12:50
Ђукановић спрема удар на медије у Србији

ПЛАН У ЧЕТИРИ ТАЧКЕ

- Тачно је, Мило има политичке амбиције у Србији и жели да најдиректније утиче на збивања у Србији - и у домаћој политици, али и на спољном плану, а за то су му медији неопходни.Да ли је спремио обрачун са српским медијима?Вероватно јесте, јер је по истом принципу обезбедио себи апсолутни утицај у ЦГ.

Увек користи исти модел: које год новине да отворе аферу против њега, преко медија под његовом контролом крене дискредитација главног уредника, онда Мило отворено те новине прогласи за „медијску мафију“, то је израз који је лично он сковао.

Трећи корак је паковање фабрикованих афера и судских процеса против „непослушних новинара“, а затим следе застрашивања, претње, пребијања - каже извор  близак владајућој структури у Црној Гори и додаје:

- Сетите се само шта се све претходних година дешавало новинарима Монитора, Вијести и Дана, чији су новинари у Побједи, под Ђукановићевом контролом, прво на најгори начин блаћени, да би их отворено напао и сам премијер.

Ђукановић је, наиме, пре непуна два месеца и јавно објавио рат „неподобним новинама“ у Црној Гори, рекавши да ће се „обрачунати с медијском мафијом која мисли да може преко дневних новина и преко насловница да рекетира фирме и људе и која покушава да утичу на берзу“,а сада се слични напади очекују и у Србији.

Милка Тадић Миловић, извршна директорка недељника Монитор, која је на Ђукановићевој црној листи годинама, каже:

-То што хоће сада да удари и на медије у Србији мене уопште не изненађује. Ми те притиске трпимо годинама, од економских - да нам се због писања ускраћују оглашивачи - до прљаве пропаганде преко оних медија који су под контролом Ђукановића. Нашим новинарима је прећено, имају полицијску пратњу - каже Миловићева.Исти модел - прво дискредитација, затим жигосање етикетом „медијске мафије“, паковање лажних афера и судских процеса и на крају физички напади - Ђукановић планира да примени и у Србији, где има своје људе инфилтриране у утицајне медије, полицију, и преко њих директно застрашује новинаре, каже извор и додаје да притисци и напади на поједине медије тек следе.

ЗАСТРАШУЈЕ НЕПОДОБНЕ

- Новинари Вијести, Дана и Монитора који су објављивали афере против њега - од сумњиве продаје „Телекома“ до скандала са снимком куповине гласова на изборима - трпе толике притиске да су тражили помоћ и од ЕУ. Оптуживани су за криминал, пребијани су... Исти сценарио сада можете да очекујете и ви у Србији, са све етикетом „медијска мафија“, коју ће покушати да прилепи непослушним медијима - каже саговорник Курира.Младен Милутиновић, главни уредник листа Дан, каже да они годинама трпе притиске.

-Преко својих послушних медија хоће да у ЦГ угуши сву медијску слободу - каже Милутиновић.

ГОДИНАМА МОЛИМО ЕУ ЗА ПОМОЋ

Жељко Ивановић, директор листа Вјести, каже да су се новине на чијем се челу налази годинама обраћале за помоћ европским институцијама, тражећи заштиту од Ђукановића.

- Наши новинари се заштрашују, пребијају, прети им се само зато што се баве својим послом и истраживачким новинарством. Не изненађује ме чињеница да покушава да исто уради с медијима у Србији преко својих људи и да тако утиче на политичке прилике - каже Ивановић.

 

ЕК ОСУДИО ПРИТИСАК НА МЕДИЈЕ

Шеф Одељења за ЦГ у Директорату Европске комисије за проширење Дирк Ланге још у јулу 2012. упозорио да је потребно гарантовати сигурно окружење за истраживачко новинарство и да сви случајеви насиља над новинарима у Црној Гори захтевају испитивање како би се починиоци открили.

Он је то навео у одговору на писмо које су упутили директори Вијести Жељко Ивановић, Монитора Милка Тадић Мијовић и Дана Младен Милутиновић поводом изјаве Ђукановића да независни медији раде против интереса Црне Горе.

Ланге је у одговору нагласио да су слобода медија и борба против корупције и организованог криминала кључне области које ЕК помно прати у Црној Гори.

- Сви случајеви насиља над новинарима захтевају темељно испитивање од надлежних органа како би се починиоци привели правди - навео је Ланге и подвукао да су напади на медије неприхватљиви у демократском друштву.


ЈЕЗИВО-ОВАКО ПРОЛАЗЕ НОВИНАРИ У ЦРНОЈ ГОРИ


-4. октобра 2001 - Ђукановић тужи бившег уредника Дана Владислава Ашанина због преношења текстова из Национала. Два месеца касније Ашанин је осуђен на три месеца затвора

- 27. мај 2004 - Убијен директор Дана Душко Јовановић

- 1. септембар 2007 - Нападнут директор Вијести Жељко Ивановић, који је Ђукановића оптужио да стоји иза напада

- 1. новембар 2007 - Новинар Монитора и Вијести Туфик Софтић претучен испред своје куће. Нападачи нису откривени

-6. јул 2011 - Ђукановић оптужује Вијести, Монитор и Дан да преко „обавештајне, безбедносне агенције и службе које су важна полуга великосрпског државног национализма“ воде кампању против Црне Горе и њега лично

- 14. јул 2011 - Запаљена два службена аутомобила Вијести. Починиоци нису откривени

- 7. март 2012 - Новинарка Вијести Оливера Лакић испред свог стана испребијана бејзбол палицом

- 4. април 2012 - Ђукановић предлаже да се затворе челници опозиције и власници неконтролисаних медија

- 10. мај 2012 - Ђукановић Вијести и Монитор зове их „кичмом медијске мафије“

- 5. октобар 2012 - Новинар Вијести Горан Малиџан нападнут након конвенције ДПС у Пљевљима

- 11. август 2013 - Бачен експлозив испред куће новинара Монитора и Вијести Туфика Софтића. Починоци нису познати

- 16. новембар 2013 - Претећа порука директорки Монитора Милки Тадић Мијовић. Пошиљалац није познат

- 26. децембар 2013 - Постављена експлозивна направа разорне моћи испред зграде Вијести. Починиоци нису познати

- 3. јануар 2014 - Нападнута новинарка Дана Лидија Никчевић. Починиоци нису познати

 







 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xxx

17.06.2014 11:13

па тај лопов има несто да казе

ОДГОВОРИТЕ