Амерички војници стижу у Багдад

Скоро 300 америчких војника распоређује се у Багдаду и Кувајту да би заштитили америчке интересе, у вријеме када предсједник Барак Обама разматра опције за супротстављање исламским побуњеницима у Ираку.

Свијет 17.06.2014 | 12:51
Амерички војници стижу у Багдад

САД и Иран одржали су иницијалне разговоре о евентуаној сарадњи и сузбијању пријетње коју представљају сунитски милитанти који су заузели велику територију на сјеверу Ирака.

Бијела кућа је одбацила могућност да Wасхингтон и Техеран координишу војне операције у Ираку.

Обама се синоћ састао са својим сигурносним тимом ради разговора о опцијама за заустављање милитаната из групе Исламска држава у Ираку и Леванту, пренио је АП.

Око 275 америчких војника биће послато у Ирак да би заштитили америчко особље и Амбасаду САД у Багдаду. У Ирак је већ стигло 170 војника опремљених за борбу, али Обама инсистира да не намјерава да их ангажује директно у окршајима.

Још око 100 војника налази се у приправности, вјероватно у Кувајту, гдје би могли бити кориштени за сигурносну и логистичку подршку, рекли су званичници.

Тројица званичника изјавила су да Бијела кућа разматра слање контингента специјалних снага у Ирак са ограниченом мисијом која би се фокусирала на обучавање и савјетовање ирачких трупа.

Коментари / 0

Оставите коментар