Američki vojnici stižu u Bagdad

Skoro 300 američkih vojnika raspoređuje se u Bagdadu i Kuvajtu da bi zaštitili američke interese, u vrijeme kada predsjednik Barak Obama razmatra opcije za suprotstavljanje islamskim pobunjenicima u Iraku.

Svijet 17.06.2014 | 12:51
Američki vojnici stižu u Bagdad

SAD i Iran održali su inicijalne razgovore o eventuanoj saradnji i suzbijanju prijetnje koju predstavljaju sunitski militanti koji su zauzeli veliku teritoriju na sjeveru Iraka.

Bijela kuća je odbacila mogućnost da Washington i Teheran koordinišu vojne operacije u Iraku.

Obama se sinoć sastao sa svojim sigurnosnim timom radi razgovora o opcijama za zaustavljanje militanata iz grupe Islamska država u Iraku i Levantu, prenio je AP.

Oko 275 američkih vojnika biće poslato u Irak da bi zaštitili američko osoblje i Ambasadu SAD u Bagdadu. U Irak je već stiglo 170 vojnika opremljenih za borbu, ali Obama insistira da ne namjerava da ih angažuje direktno u okršajima.

Još oko 100 vojnika nalazi se u pripravnosti, vjerovatno u Kuvajtu, gdje bi mogli biti korišteni za sigurnosnu i logističku podršku, rekli su zvaničnici.

Trojica zvaničnika izjavila su da Bijela kuća razmatra slanje kontingenta specijalnih snaga u Irak sa ograničenom misijom koja bi se fokusirala na obučavanje i savjetovanje iračkih trupa.

Komentari / 0

Ostavite komentar