Дијете преживјело удар од 6.000 волти

У зајечарском селу Велики Извор, основац Н. В. (11) попео се на трафо и преживио струјни удар од 6.000 волти. 

Србија 17.06.2014 | 07:23
Дијете преживјело удар од 6.000 волти

Основац је правим чудом преживио струјни удар. Основац је прошао са опекотинама другог степена по рукама и бутинама, пишу Новости. Несрећа се догодила у суботу, када су ђаци славили завршетак школске године.

Како су Новостима рекли очевици догађаја, са дјецом су били и родитељи, који су, након извјесног времена, отишли кући. Н.В. је, из непознатих разлога, са још неколико другара, отишао изнад школе, кроз борову шуму, гдје је на пољани смјештена стубна трафо-станица, одакле се струјом снабдијева школа и пола Великог Извора.

"Дечак се попео на трафо-станицу и у тренутку се зачуо прасак", говоре очевици. "Како се испоставило, Н. В. је руком дотакао прву фазу високог напона од 6.000 волти и направио такозвани волтин лук, који га је одбацио са трафоа. Дете је пало на земљу и то му је, буквално, спасило живот, јер је земља, малтене, "упила" струју из његовог тела".

Срећа је била савезник дјетета. Јер, како је утврђено истрагом, да се попео неколико центиметара више, ушао би у поље напона од 10.000 волти, који би га, буквално, "залијепио" за трафо.

У зајечарском здравственом центру кажу да је дјечак примљен са опекотинама другог степена по рукама и бутинама. Према ријечима др Станислава Тадића, директора Здравственог центра, ученик је након указане прве помоћи одмах пребечен у Ниш и ван је животне опасности.

Стубна трафо-станица, на коју се попео Н. В. налази се у кругу ОШ "Вук Караџић" и потпуно је необезбјеђена. На питање зашто је то тако, надлежни у тој установи нису имали одговор, сем да је овакав случај "већ годинама, и да се никакав ексцес досад није догодио".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дејо Градиска

17.06.2014 05:49

Хвала драгом Богу да је дијете презивјело.

ОДГОВОРИТЕ