Dijete preživjelo udar od 6.000 volti

U zaječarskom selu Veliki Izvor, osnovac N. V. (11) popeo se na trafo i preživio strujni udar od 6.000 volti. 

Srbija 17.06.2014 | 07:23
Dijete preživjelo udar od 6.000 volti

Osnovac je pravim čudom preživio strujni udar. Osnovac je prošao sa opekotinama drugog stepena po rukama i butinama, pišu Novosti. Nesreća se dogodila u subotu, kada su đaci slavili završetak školske godine.

Kako su Novostima rekli očevici događaja, sa djecom su bili i roditelji, koji su, nakon izvjesnog vremena, otišli kući. N.V. je, iz nepoznatih razloga, sa još nekoliko drugara, otišao iznad škole, kroz borovu šumu, gdje je na poljani smještena stubna trafo-stanica, odakle se strujom snabdijeva škola i pola Velikog Izvora.

"Dečak se popeo na trafo-stanicu i u trenutku se začuo prasak", govore očevici. "Kako se ispostavilo, N. V. je rukom dotakao prvu fazu visokog napona od 6.000 volti i napravio takozvani voltin luk, koji ga je odbacio sa trafoa. Dete je palo na zemlju i to mu je, bukvalno, spasilo život, jer je zemlja, maltene, "upila" struju iz njegovog tela".

Sreća je bila saveznik djeteta. Jer, kako je utvrđeno istragom, da se popeo nekoliko centimetara više, ušao bi u polje napona od 10.000 volti, koji bi ga, bukvalno, "zalijepio" za trafo.

U zaječarskom zdravstvenom centru kažu da je dječak primljen sa opekotinama drugog stepena po rukama i butinama. Prema riječima dr Stanislava Tadića, direktora Zdravstvenog centra, učenik je nakon ukazane prve pomoći odmah prebečen u Niš i van je životne opasnosti.

Stubna trafo-stanica, na koju se popeo N. V. nalazi se u krugu OŠ "Vuk Karadžić" i potpuno je neobezbjeđena. Na pitanje zašto je to tako, nadležni u toj ustanovi nisu imali odgovor, sem da je ovakav slučaj "već godinama, i da se nikakav eksces dosad nije dogodio".

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dejo Gradiska

17.06.2014 05:49

Hvala dragom Bogu da je dijete prezivjelo.

ODGOVORITE