Витамини за труднице - сваки дан

Дијететски суплементи препоручују се током трудноће и у периоду дојења. До четвртог месеца пожељно је узимање фолне киселине, а требало би повећати и унос витамина.

Здравље 16.06.2014 | 18:10
Витамини за труднице - сваки дан

НЕ постоје званичне препорука за примену витаминско-минералних препарата током трудноће, али их многе будуће мајке користе. Према Националном водичу за здравствену заштиту жена у току трудноће, препоручује се узимање фолне киселине током планирања трудноће, па до краја првог триместра, како би се смањио ризик од појаве поремећаја нервног система - аненцефалија, спина бифида. Индикације за узимање препарата гвожђа у нашој земљи су ниске концентрације хемоглобина у крви.- Институт за медицину (ИМ) у Америци препоручује узимање 30 мг гвожђа дневно, а Светска здравствена организација (СЗО) 60 мг дневно - објашњава професор др Брижита Ђорђевић са Катедре за броматологију Фармацеутског факултета у Београду.

- У Великој Британији се код свих трудница препоручује суплементација од 10 г витамина Д дневно, због угрожености целе популације од дефицита услед недовољне изложености сунчевом зрачењу. Једино у Америци постоје препоруке за примену витаминско-минералних суплемената од другог триместра, али само код жена које су вегетеријанци, адолесценти, пушачи, носе више од једне бебе, пију алкохол.

Фолна киселина - Препоручен дневни унос у периоду пре зачећа је 400 г, а у трудноћи 600 г. Препоруке ИМ су да се 400 г фолне киселине унесе обогаћеним намирницама или суплементима, а осталих 200 г уобичајеном исхраном. Недовољан унос фолне киселине у трудноћи је повезан са ризиком за спонтани побачај, руптуру (пуцање) плаценте и дефект неуралне цеви.

Витамин А - Потребе за витамином А расту у трудноћи за 10 одсто, а највеће су у трећем триместру када је и најбржи развој фетуса. Неке студије су указивале да је низак статус витамина А у трудноћи повезан са превременим рођењем, малом масом детета на рођењу, интраутериним застојем раста као и на значај витамина А за развој плућа фетуса. Међутим, претеране количине витамина могу бити тератогене, нарочито за жене које користе препарате за акне на бази ретинолне киселине. Такође, женама се саветује да избегавају намирнице као што је јетра и производи од јетре који могу садржати јако велике количине витамина А и суплементацију ретинолом.

Витамин Д - Потребе за витамином Д нису повећане у трудноћи, али су потребне додатне количине калцијума чија је концентрација као и метаболизам костију регулисана витамином Д. Дефицит витамина Д у току трудноће је повезан са неколико поремећаја метаболизма калцијума, како код мајке, тако и код фетуса, укључујући неонаталну хипокалцемију и хипоплазију глеђи зуба код фетуса и остеомалације код мајке. У Великој Британији се препоручује дневна суплементација од 10 г витамина Д.

Витамин Ц - Препоручује се додатних 10 мг витамина Ц на дан у трудноћи, а неопходних 85 мг може да се обезбеди кроз пет порција воћа. Нарочиту корист од суплементације витамином Ц имају труднице пушачи, и оне које носе више од једног плода. ИМ препоручује додатни унос од 50 мг витамина Ц дневно трудницама које имају ризик од дефицита услед недовољне заступљености воћа и поврћа у исхрани.

Гвожђе - Додатне количине гвожђа у трудноћи су неопходне због повећања волумена крви мајке, нарочито после 20. недеље. Препоручени дневни унос је 27 мг на дан што је значајно више од уобичајених 18 мг на дан. У току другог и трећег триместра ИМ препоручује суплементацију од 30 мг гвожђа дневно, између оброка, али не са млеком, чајем, кафом који могу да ометају апсорпцију. СЗО препоручује суплементацију од 60 мг гвожђа свим женама у току целе трудноће и три месеца након порођаја. Став Националног водича је да се препарати гвожђа дају само женама којима је ниво хемоглобина 110 мг/л у другом триместру и 105 мг/л у трећем триместру.

Калцијум - У трудноћи, под утицајем хормона, повећава се ресорпција калцијума из хране, па се сматра да суплементација није потребна. Посебну пажњу захтевају труднице у адолесцентном добу када минерализација костију још траје па су и потребе за клацијумом веће и труднице на посебном режиму исхране (вегетеријанци, лактоза - интолерантне особе), којиме се саветује да исхрану обогате намирницама богатим калцијумом - сојино млеко и други производи од соје, језграсто и суво воће. ИМ препоручује суплементацију од 600 мг калцијума код трудница испод 25 година, уколико је унос калцијума храном неадекватан.

Омега 3 масне киселине - Труднице и жене које планирају трудноћу требало би да обезбеде довољне количине есенцијалних масних киселина, а нарочито омега 3 које су неопходне за интраутерин развој мозга и нервног система. Најбољи дијетарни извор омега 3 масних киселина је уље риба хладних мора.

СУПЛЕМЕНТИ - Према неким студијама, примена витаминско-минералних суплемената у трудноћи може да резултира повећањем тежине детета на рођењу и спречава инциденцу превременог порођаја. Генерално, не постоји ниједна званична препорука, у развијенијим земљама и код нас, за примену витаминско-минералних суплемената у трудноћи.

Коментари / 0

Оставите коментар